Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Vjerujemo da i sama pomisao na vegansku prehranu nekima budi nelagodu zbog svih onih namirnica kojih bi se trebali odreći.
No, nije toliko tragično, jer sve što trebate jest pravilno se informirati o dobrim zamjenama. Veganstvo je lifestyle, ne dijeta ili prehrana, pa jednom kad u njega uronite, već ste se unaprijed informirali o svemu i bit će vam lakše prilagoditi se. Ako još uvijek razmišljate o svoj toj hrani koju ćete izgubiti ako prijeđete na veganstvo, razmislite još jednom nakon što pročitate ove genijalne zamjene za jaja.
Kupovna zamjena za jaja
U dućanima se može naći alternativa za jaja. Najčešće su napravljena od krumpirovog škroba ili škroba od tapioke. Ovakvi gotovi proizvodi namijenjeni su za sve vrste jela i ne utječu na završni okus. Svako pakiranje dolazi sa svojim posebnim načinom pripreme, ali najčešće se 10 grama proizvoda kombinira s 2-3 jušne žlice mlake vode. (Pročitajte: Ovo su najguglanija jela 2020. godine u veganskom ruhu)
Svileni tofu
Tofu je u praksi kondenzirano sojino mlijeko, odnosno mlijeko od soje koje je obrađeno i stisnuto kako bi poprimilo nama poznati čvrsti oblik. Tekstura tofua varira ovisno o količini vode od koje se sastoji. Što se više vode istisne, to tofu postaje čvršći. Kako biste zamijenili jedno jaje, potrebno je koristiti oko 60 grama pirea tofua, odnosno svileni tofu. Svileni tofu je često bezukusan, ali s obzirom na to da jela može zgusnuti onda se preporučuje uporaba kod browniesa, keksa te brzih kolača, kao i kod brzog kruha bez kvasca.
Soda bikarbona s octom
Ovaj zamjenski sastojak možete koristiti u laganim i nježnim desertima. Sve što trebate napraviti jest jednu žličicu sode bikarbone izmiješati s jednom žlicom octa. Ta je mješavina zamjena za jedno jaje. Kemijska reakcija ovih dvaju sastojaka proizvest će ugljični dioksid i vodu, a otud dolazi prozračnost. (Pročitajte: Kako napraviti savršene veganske palačinke otkrio nam je chef Neven Milić iz Zelenog vaala)
Jogurt ili buttermilk
I jogurt i buttermilk su dobra zamjena za jaja. Najbolje je koristiti običan čvrsti jogurt. Koristite 60 grama jogurta ili buttermilka za svako jaje koje želite zamijeniti. Ova zamjena najbolje djeluje na muffine i torte radi svoje konzistencije.
Pire od voća
Postoji nekoliko mogućnosti: umak od jabuke, pire od banane, zreli avokado ili pire od bundeve. Peciva napravljena od voćnih pirea, umjesto jaja, bit će izuzetno vlažna i meka, ali mogu imali pomalo slatkasti okus voća, ovisno o voću koje odabereš. Ako tražite zamjenu neutralnijeg okusa, odaberite jabuke, avokado ili bundevu – banana će konačnom proizvodu dati jači okus. U pravilu, važno je koristiti nezaslađene verzije voćnih pirea (poput nezaslađenih umaka od jabuke). Četvrt šalice pirea zamjena je za jedno jaje. Ova zamjena ponajbolja je u kolačima, kruhu, muffinima i kolačima.
Mljevene chia ili lanene sjemenke
Ako kod kuće imate bilo koje od ovih sjemenki bogatih omega-3, možete ih koristiti umjesto jaja. Sameljite lanene ili chia sjemenke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim umutite jednu žlicu sjemenki s tri žlice vode. Sve dobro izmiješajte u gustu, jednoličnu pastu. Ovo će zamijeniti jedno jaje u receptu. Chia i lanene sjemenke dat će orašast okus i gustu teksturu pečenim proizvodima, stoga ih je najbolje upotrijebiti u pripremi vafla, palačinki, muffina, kruha i kolačića. (Pročitajte: Tofu borac za bolji svijet ili kako sam se odlučila na 22-dnevni izazov veganske prehrane)
Gusta tekućina u kojoj su se kuhale mahunarke ili tekućina iz limenke slanutka
Možda zvuči pomalo čudno, ali tekućinu koja ostaje nakon kuhanja graha ili drugih mahunarka te gusta vodenasta tekućinu u limenci slanutka može biti odlična zamjena za jaje. Tekstura tekućine je slična bjelanjku. Upotrijebite tri žlice tekućine kao nadomjestak za jedno jaje. Ova je zamjena odlična ako pripremate beze kore.
Foto: Unsplash