Viralna salata od mrkve za uspostavljanje ravnoteže hormona: evo kako ju napraviti
Ako ste stalno u potrazi za novim zdravim i niskokaloričnim receptima, zasigurno vam nije promakla viralna salata od mrkve koja već neko vrijeme ca...
Vinova loza jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu, stoga vam donosimo nekoliko zanimljivosti o grožđu. Dobro je znati da kultura vinove loze potiče od prije 9000 godina iz područja Male Azije, Zakavkazja, Mezopotamije, a pouzdani podaci o kulturi vinove loze u Egiptu stari su oko 6.000 godina, dok danas u svijetu postoji oko 8.000 vrsta grožđa.
Grožđe se koristi kao lijek za čišćenje krvi, reguliranje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tijela, za liječenje upalnih procesa organa za probavu, kao i za uklanjanje reumatskih poteškoća i kožnih alergija.
Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina skupine B (osim B12), koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljno utječu na živčani sustav. Grožđe sadrži kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, bakar, cink i željezo.
Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C
Sto grama svježeg grožđa sadrži 69 kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masnoća, 18,10 grama ugljikohidrata, 0,9 grama vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera.
Grožđe obiluje polifenolima, prirodnim tvarima koje štite srce i krvne žile. Polifenoli iz grožđa su snažni antioksidansi i štite tijelo od prijevremenog starenja, bolesti i propadanja.
Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprječava nakupljanje kolesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Crveno grožđe sadrži željezo i bakar, minerale važne za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnima i svima onima koji se oporavljaju nakon operacija ili ozljeda.
Grožđe normalizira rad crijeva i bubrega.
Šećer iz grožđa brzo ulazi u krvotok i zato je prikladan prilikom fizičkih i psihičkih napora.
Crno grožđe sadrži pigment antocijan iz grupe biljnih fenola, koji djeluje slično likopenu iz rajčice, kao jak antioksidans. Jača imunitet, pospješuje probavu i regulira rad crijeva.
Antioksidansi iz crnog grožđa štite od učinka slobodnih radikala, suzbijaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš kolesterol te smanjuju rizik od moždanog udara i tumora.
Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava razinu melatonina, hormona neophodnog za dobar san.
Bijelo grožđe sadrži 20 posto šećera te obiluje kalijem i kalcijem, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.
Ljekovita svojstva grožđa: