Zapečena teletina u umaku od mlijeka

by | 8 ožujka, 2013

Sastojci:

  • 800 g telećih šnicli od buta
  • 2 glavice luka
  • 300 g šampinjona
  • 5 dl mlijeka
  • 1,5 dl vrhnja
  • 1 žlica brašna
  • 150 g sira
  • mješavina začina
  • papar, ulje

Priprema:

1. Luk narezati na kockice, a šampinjone na listove.
2. Teleće šnicle istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu. Potom ih popržiti na vrućem ulju s obje strane da porumene, pa ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Na masnoći od mesa popržiti luk da porumeni, a zatim dodati šampinjone te i njih kratko popržiti.
4. Potom dodati mješavinu mlijeka, vrhnja i brašna. Začiniti po ukusu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustoća.
5. Vatrostalnu posudu nauljititi i u nju uliti polovinu umaka od mlijeka i šampinjona. Poslagati pržene šnicle i preliti ih preostalim umakom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC oko 40 minuta. Zatim ih izvaditi iz pećnice, posuti sirom i vratiti dok se sir ne otopi.

Izvor: Dobra hrana