Zapečeni faširanci s fetom

by | 2 ožujka, 2013

Sastojci:

  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 3 jaja
  • 1 manja glavica luka
  • krušne mrvice po potrebi
  • 2 češnja češnjaka
  • 80 g feta sira
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 2 dl vrhnja
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 3,5 dl mlijeka
  • ulje
  • mješavina začina

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje, a luk i češnjak što sitnije nasjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati mljevenu piletinu, jedno jaje, luk i češnjak, mljevenu papriku i začine po ukusu. Zatim uz neprestano miješanje postepeno dodavati mrvice da se dobije smjesa pogodna za oblikovanje.
3. Nauljenim rukama od pripremljene smjese izdvajati kuglice. U sredinu svake kuglice staviti kocku feta sira pa rukama oblikovati faširance. Kratko ih popržiti na vrućem ulju.
4. Posebno umutiti mlijeko, preostala jaja, vrhnje, peršin i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati popržene faširance. Preliti ih pripremljenom smjesom od mlijeka i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana