Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev. Bakterije koje relativno često uzrokuju trovanja hranom su salmonela, listerija, Escherichia coli, kampilobakter, stafilokoki, Bacillus cereus i različite vrste klostridija.
Za salmonelu je karakteristično to što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sustavu, te o tome što ste jeli i pili, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane.
Kod salmonele je jako važno liječenje simptoma. Potrebna je dijeta i pijenje što više tekućine koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, primjerice od šipka. Ako imate salmonelozu (bolest uzrokovanu salmonelama), potrebno je dva dana provoditi jaku dijetu – jede se samo prepečeni kruh i pije mlaki čaj, eventualno malo slanih štapića, jer morate pustiti probavnom sustavu da dođe k sebi. Zatim se lagano prelazi na drugu prehranu.
Treći dan možete eventualno pojesti neki obrani sir, prežganu juhu ili pola banane, pa ako je vaš probavni sustav miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan može se pojesti blaga juha. Peti se dan još eventualno jede juha i može se prijeći polako na drugu hranu. Ako se držite dijete, simptomi bi trebali proći sami od sebe te tada nije potrebno ići liječniku.
Izuzetak su ljudi rizičnih skupina: mala djeca, stariji i oni oslabljelog imuniteta te oboljeli od teških bolesti koji bi se trebali javiti liječniku što prije, osobito ako se proljev ne smiruje ili se povećava kroz dan-dva. Alarmantni simptomi su i jako sasušene usnice i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije te se treba što prije javiti liječniku zato što je potrebna nadomjesna terapija. Liječniku se potrebno javiti i ako dijete povrati sve ono što popije. Liječniku se javite i ako primijetite krv u stolici, no i bez alarmantnih simptoma dobro se javiti liječniku koji će propisati potrebnu dijetu.
Salmonelu je nemoguće prepoznati na mesu jer ne izaziva loš miris, okus ili promjenu boje, osim ako hrana nije kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji uzrokuju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija.
Salmonele su živa bića te da bi živjele trebaju hranjive tvari i vodu. Što je namirnica hranjivija, nutritivno bogatija, to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati. Osim dobre higijene pri rukovanju hranom i termičkoj obradi, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovom.
Ako ste na dasci rezali meso koje je zaraženo salmonelom te na toj dasci režete luk ili drugo povrće, a niste je dobro oprali, možete je prenijeti i u salatu.
PRAVILA ZA RUKOVANJE HRANOM!
ČIŠĆENJE
Ruke, posuđe i daske za rezanje perite toplom vodom i deterdžentom prije i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima te prije jela, jer dezinficijensi djeluju samo na čistim površinama.
KUHANJE
Hranu, a osobito meso, kuhajte dovoljno dugo. Kod podgrijane hrane provjerite je li potpuno zagrijana, a ostatak koji ne pojedete preporučuje se baciti, a ne ponovno zagrijavati.
HLAĐENJE
Zalihe i ostatke hrane čuvajte u hladnjacima, na temperaturama koje sprječavaju porast bakterija. Pokvarljive namirnice, kuhanu hranu i ostatke jela pospremite u hladnjak što je prije moguće.
KRIŽNA KONTAMINACIJA
To je prijenos bakterija iz hrane (obično sirove) na druge namirnice. Zato sirovo meso držite u posudama koje se mogu zatvoriti, na dnu hladnjaka, što dalje od druge hrane, a za rezanje mesa i povrća najbolje je imati dvije daske.
HRANA KOJU NAPADA SALMONELA
Piletina je najopasnija – salmonela se lako razvija na mesu, primjerice na piletini, jer je to mlado meso koje u sastavu ima puno vode. Teže se razvija u govedini, što je starije meso, no može i tamo.
Ovo su namirnice koje su najčešće zaražene salmonelom:
piletina
kreme
torte i kolači
hladne salate
mesni umaci
variva
MJERE ZA PERVENCIJU I LIJEČENJE SALMONELE
NAMIRNICE ŠTO PRIJE U HLADNJAK
Kad kupite hranu, osobito meso ili torte, idite ravno kući i spremite ih u hladnjak. Nikako ih ne transportirajte nekoliko sati, osobito na višim temperaturama.
MESO PECITE DOVOLJNO DUGO
Salmonela propada na visokoj temperaturi, no meso je potrebno dovoljno dugo obrađivati i dobro ispeći svih strana. Stoga meso pecite dulje te okrećite tako da se dobro ispeče i iznutra.
PIJTE TEKUĆINU KOJA NE NADRAŽUJE
Čim se bolest javi, počnite se pridržavati dijete. Važno je puno piti vode i, primjerice, mlaki čaj od šipka, crni čaj i čaj od kamilice, dakle nešto što ne nadražuje želudac.
NE PIJTE ANTIBIOTIKE NA SVOJU RUKU
Ljudi sa salmonelom trebaju mirovati zato što imaju jake bolove u trbuhu. Ne smijete uzimati antibiotike ako vam ih liječnik nije propisao, jer možete pogoršati simptome.
BACITE HRANU NA KOJU SUMNJATE
Ako posumnjate na neku hranu, bacite je zato da se još netko ne zarazi. To često mogu biti kolači čuvani na sobnoj temperaturi ili u hladnjacima koji ne hlade kako treba.