Osim što nude raznovrsnost na tanjuru, gljive su nutritivno bogate namirnice koje će vas dugo držati sitima, potaknuti zdravlje crijeva i opskrbiti vas vitaminom D.
Dijetetičarka Gemma O’Hanlon smatra da bi gljive trebalo prozvati superhranom jer nude pregršt nutrijenata, utažuju glad, eliminiraju loš zadah i povećavaju razinu vitamina D, kako piše DailyMail.
“Gljive su odličan način da obrocima dodate okus, a sad znamo da je konzumacija gljiva povezana s brojnim zdravstvenim beneficijima”, izjavila je.
Kaže da će vaše tijelo biti zahvalno ako redovito konzumirate šampinjone, mješinarke, smeđe šampinjone ili bukovače.
“Dodajte ih u bilo koje jelo i dat će mu sjajan okus – od rižota, juha, variva do bolonjeza i čak pizze”, rekla je.
Nutrition Research Australia proveo je studiju u kojoj su znanstvenici ustanovili da gljive koje najčešće jedemo sadrže niz bioaktivnih sastavnica koje ne nalazimo samo u povrću, nego i u mesu, cjelovitim žitaricama i orašidima.
Vitamin D
“Gljive koje su rasle izložene sunčevoj svjetlosti izvor su vitamina D i mogu djelovati kao učinkoviti dodatak prehrani u tom smislu”, navodi se u istraživanju.
“Da biste iskoristili vitamin D iz gljive, ostavite ih na suncu 15 minuta sa klobucima okrenutima naopačke. To je jednostavan trik koji povećava sadržaj vitamina D u gljivama za čak 10 puta. Dodatno, u jelima koristite sve dijelove gljive, dakle i klobuk i stabljiku. Mnogi ne shvaćaju da je i u stabljici pravo bogatstvo nutrijenata, pa ih nemojte bacati”, kaže O’Hanlon.
Osjećaj sitosti
Jedenje gljiva produljuje osjećaj sitosti, smanjuje glad i u ostatku dana ćete konzumirati manje količine hrane. Zato su gljive idealna sastavnica zdravih dijeta i onih koji paze na liniju.