Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Jedna od najomiljenijih grickalica u svijetu je kikiriki. Zašto je kikiriki koristan za vaše zdravlje?
Kikiriki je vrlo popularna grickalica, osobito u Americi, ali način na koji ga pripremamo i uzimamo dosta utječe na njegova svojstva. Prženi i zasoljeni kikiriki, naravno, nije zdrav poput kikirikija u ljusci ili kuhanog kikirikija koji se koristi u istočnjačkoj kuhinji.
Kikiriki je bogat proteinima, budući da pripada legumenozama. Također je bogat folatima koji osiguravaju normalan razvoj ploda u trudnoći, osobito kostiju, te sprečavaju srčanožilne bolesti i rak.
Bogat je resveratrolom, antioksidansom koji se nalazi u grožđu i crnom vinu. Doduše, kikiriki u ljusci je bogatiji resveratrolom nego prženi kikiriki, dok kuhani kikiriki sadrži čak deset puta više resveratrola nego prženi.
Fitosteroli u kikirikiju smanjuju rizik od raka, osobito raka crijeva, a usto pomažu očuvati normalnu razinu kolesterola u krvi.
Kikiriki usto sadrži vitamine B kompleksa, mangan i vitamin E, pa uz sve nabrojeno služi i ljepoti vaše kože i kose.
Izvor: Life Content