
Vodič kroz kuhinjske daske za rezanje: od najboljih do najgorih opcija za zdravlje
Bez obzira na to koliko često kuhamo i koliko smo vješti u tome, gotovo svaka kuhinja u svojoj osnovnoj postavi sadrži kuhinjsku dasku za rezanje. ...
Slatki saveznik vašeg zdravlja
Najbolje vrijeme za grickanje datulja je uvijek, ali posebice ih je dobro uvrstiti u doručak. Pitate se zašto? Imamo sedam fantastičnih razloga.
Suprotno uvriježenom mišljenju, dodavanje datulja u vašu prehranu zapravo može pomoći kod mršavljenja. Budući da kontroliraju razinu kolesterola i sadrže vrlo malo masnoća, mogu biti slatki saveznik vaše dijete.
Osim toga, unatoč zavaravajućoj visokoj kalorijskoj vrijednosti, datulje imaju nizak glikemijski indeks, koji označava koliko vam brzo raste razina glukoze u krvi nakon što pojedete određenu hranu. Zato je ovo voće, prepuno vlakana, također korisno uvrstiti na jelovnik ako ste na dijeti.
Datulje su dobar izvor prirodnih šećera koji će vas trenutno ispuniti energijom, a to je upravo ono što vam ujutro treba, posebno ako niste jutarnji tip. Međutim, za razliku od drugih šećera, ovo vas voće neće brzo “spustiti“. Datulje, naime, sadrže vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što znači da osiguravaju dugotrajno oslobađanje energije.
Datulje su hrana s niskim glikemijskim indeksom, što znači da ne uzrokuju nagli porast razine šećera u krvi. Ovo može biti korisno za osobe s dijabetesom ili one koji pokušavaju kontrolirati svoju težinu.
Datulje su dobar izvor vlakana koja su neophodna za zdravlje crijeva. Vlakna pomažu u nesmetanom radu probavnog sustava i mogu spriječiti zatvor.
Datulje su dobar izvor antioksidansa, koji mogu pomoći zaštititi organizam od slobodnih radikala, nestabilnih molekule koje mogu oštetiti stanice i pridonijeti razvoju kroničnih bolesti.
Datulje su dobar izvor kalija, minerala koji ima važnu ulogu u srčanom zdravlju. Kalij pomaže regulirati krvni tlak i može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.
Datulje mogu biti zdrav dodatak dijeti jer su bogate vlaknima, pomažu vam da dulje zadržite osjećaj sitosti nakon jela, a s obzirom na to da reguliraju razinu glukoze u krvi, mogu smanjiti žudnje za slatkim grickalicama i pružiti prirodni izvor energije tijekom dana.
Datulje su izrazito bogate antioksidansima koji smanjuju upale, a među njima se posebno ističe vitamin C koji potiče proizvodnju kolagena. A poznato je da više kolagena znači elastičniju i mladenačkiju kožu.
U ovoj ukusnoj i svestranoj namirnici možete uživati na razne načine. Datulje možete jesti same, kao slatku grickalicu (u kombinaciji sa sjemenkama i orašidima) ili ih dodati u granolu, zobenu kašu, jogurt ili smoothieje. Od maslaca orašida i datulja možete napraviti i jednostavan namaz za tost, dovoljno je da obje namirnice izblendate.
Kako god da ih odlučili uvrstiti na jelovnik, datulje su zdrav i ukusan način da započnete svoj dan.
Pročitajte: Ovo je 12 najzdravijih vrsta voća koje možete jesti
Foto: Barmalini; Liudmila Chernetska, iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Magda Dežđek je freelance novinarka i urednica s dugogodišnjim iskustvom u hrvatskim medijima. Karijeru je započela kao studentica u Jutarnjem listu, a ubrzo se pridružila magazinu Sensa, gdje je od prvog do posljednjeg broja radila kao urednica, novinarka i stilistica. Tijekom godina surađivala je s brojnim tiskanim i online medijima, uključujući Extru, Lisu, Elle i Adivu. Posljednje dvije godine dio je tima Ljepote&Zdravlja, specijalizirajući se za teme o wellbeingu i ljepoti. Uz strast za istraživanjem beauty svijeta, posebno uživa pisati o svojim putovanjima, koja su njezin nepresušan izvor inspiracije.