Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Znanstvenici već godinama pokušavaju otkriti zašto određeni ljudi lakše održavaju svoju tjelesnu težinu, a nova saznanja pokazuju da se tajna možda krije u pljuvački.
Istraživači su pronašli gen koji omogućava brže razbijanje ugljikohidrata, a poznato je da se zbog njih ljudi više debljaju. Gen su nazvali “Atkins”, prema autoru poznate dijete, a službeno ime mu je AMY1.
Gen čini enzim koji se nalazi u pljuvački, te započinje razgradnju i probavu skrobnih namirnica kao što su čips ili riža. Istraživanje je pokazalo da su mršaviji oni ljudi koji su imali više kopija gena, samim time i više navedenog enzima.
Iako je normalno da geni budu u paru, neki ljudi imaju samo jednu kopiju gena, a drugi dvije, tri ili čak više. U slučaju gena AMY1 moguće je imati do 20 primjeraka.
Nature Genetics prenosi da će ljudi s manje tih gena teže razgraditi ugljikohidrate i zato će biti skloniji debljini. Iako nije sasvim jasno na koji to način djeluje, jedna od mogućnosti je da se neprobavljeni škrob hrani crijevnom bakterijom, pa ljudi teže mršave.
Izvor: tportal.hr