Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Jeste li se ikada zapitali zašto ste skloni nadimanju u najgorim mogućim trenucima?
Plinovi koje ispuštate su kombinacija dviju stvari: zraka koji gutate dok, recimo, prebrzo jedete i hrane koju jedete, kako navodi David Poppers, dr. medicine, gastroenterolog i izvanredni profesor medicine na NYU Langone Health.
Ispuštanje vjetrova je potpuno normalno i zdravo, ali izuzetno je neugodno. Također, neke namirnice mogu izazivati nadimanje više od drugih. To je zato što se u crijevima razvijaju različite bakterije, kaže dr. Poppers, a upravo su one obično odgovorne za plin koji proizvedete. Evo koje namirnice potiču nadutost i proizvodnju plinova:
Kupusnjače
Kupusnjače poput kupusa, kelja, brokule ili prokulica bogate su vlaknima, vrstom ugljikohidrata koje vaše tijelo ne može probaviti.
“Za razliku od većine ostalih hranjivih sastojaka namirnica, vlakna stižu netaknuta do debelog crijeva”, objašnjava Myers.
“Većina bakterija u probavnom sustavu živi u debelom crijevu. Bakterije mogu iskoristiti vlakna za energiju, ali nusprodukt njihove prerade je plin”, dodaje.
Zob i kruh s cjelovitim žitaricama
Cjelovite žitarice čine vas nadutima iz istog razloga kao i gore navedeno povrće: one su jednako bogate vlaknima. Ipak, ne želite izbaciti vlakna iz svoje prehrane jer su ona sjajna za vaše srce, probavu i težinu.
Mlijeko, sir i jogurt
Mliječni proizvodi sadrže laktozu, a nju mnogi ljudi teško probavljaju, što može dovesti do nadimanja, plinova ili čak zatvora.
Zapravo, prema američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, oko 65 posto odraslih ljudi ima problema s probavljanjem mliječnih proizvoda.
Jabuke, banane i breskve
Vaše tijelo voli voće – većinu vremena. Ono je bogato prirodnim šećerom, poput fruktoze.
“Iako je rjeđe od intolerancije na laktozu, kod nekih ljudi se javlja nadutost nakon konzumacije voća jer njihova crijeva ne mogu preraditi sve šećere iz voća. Dakle, ti ugljikohidrati dopiru do debelog crijeva i služe kao hrana bakterijama koje stvaraju plin kao nusprodukt”, objašnjava Myers.
Grah
Grah ima lošu reputaciju s razlogom. Većina mahunarki sadrži dosta vlakana, zajedno sa šećerima koje vaše tijelo ne može pravilno probaviti, poput rafinoze i stahize, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Nutritional Journal. Bakterije u vašim crijevima razgrađuju ove šećere, rezultirajući svim vrstama plina, poput vodika, metana, pa čak i sumpora (odgovornim za taj truli miris pokvarenih jaja).
Gazirana pića
Gazirana pića mogu uzrokovati ispuštanje plinova jer ispijajući takve napitke možete progutati dodatni zrak koji ostaje zarobljen u probavnom sustavu, kako kaže Myers. Taj zrak se na kraju mora otpustiti, a jedini izlaz je u obliku plina, kako piše Men’s Health.
Foto: Unsplash