
Ove namirnice bogate magnezijem pomoći će vam lakše zaspati
Često čujemo da nije zdravo jesti prije spavanja. Dok se slažemo da teški, obilni obroci kasno navečer nisu baš najbolja opcija, stručnjaci zapravo...
Kruške su se uzgajale još prije 3.000 godine, a u vrijeme francuskog kralja Luja XIV. bile su simbol luksuza.
Danas se koriste u pripremi slani i slatkih jela, a zbog prirodnog izvora fruktoze neki ih koriste u pripremi slastica umjesto šećera.
Kupite li u dućanu nedozrele kruške, stavite ih u papirnatu vrećicu i na sobnu temperaturu te ubrzajte cijeli proces. S druge strane, izbjegavajte plastične vrećice jer ćete tako potaknuti truljenje ploda.
Evo zašto su kruške tako čudesno voće:
1. Potiču probavu
Bogate su vlaknima koja poboljšavaju rad crijeva, a odlično se slažu čak i sa slanim jelima.
2. Štite srce
Smatraju se dobrom prevencijom za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Uz to smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, štite srce i krvne žile.
3. Jačaju imunitet
Kruške su bogate vitaminima B i C, dobar su izvor željeza, kalcija, kalija i bakra, i ublažavaju upale u organizmu.
4. Sprječavaju probleme s vidom
Kruške smanjuju rizik od makularne degeneracije. Mrkva nije jedini plod koji štiti oči.
5. Pomažu kod mršavljenja
U 100 grama kruške nalazi se oko 80 kalorija, pa ono pripada skupini voća s nešto višom kalorijskom vrijednošću. Iako je riječ o slatkom voću, njezina umjerena konzumacija preporučuje se i osobama koje drže dijetu, ili žele održati svoju težinu, kako piše Pun kufer.