Kruške su se uzgajale još prije 3.000 godine, a u vrijeme francuskog kralja Luja XIV. bile su simbol luksuza.
Danas se koriste u pripremi slani i slatkih jela, a zbog prirodnog izvora fruktoze neki ih koriste u pripremi slastica umjesto šećera.
Kupite li u dućanu nedozrele kruške, stavite ih u papirnatu vrećicu i na sobnu temperaturu te ubrzajte cijeli proces. S druge strane, izbjegavajte plastične vrećice jer ćete tako potaknuti truljenje ploda.
Evo zašto su kruške tako čudesno voće:
1. Potiču probavu
Bogate su vlaknima koja poboljšavaju rad crijeva, a odlično se slažu čak i sa slanim jelima.
2. Štite srce
Smatraju se dobrom prevencijom za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Uz to smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, štite srce i krvne žile.
3. Jačaju imunitet
Kruške su bogate vitaminima B i C, dobar su izvor željeza, kalcija, kalija i bakra, i ublažavaju upale u organizmu.
4. Sprječavaju probleme s vidom
Kruške smanjuju rizik od makularne degeneracije. Mrkva nije jedini plod koji štiti oči.
5. Pomažu kod mršavljenja
U 100 grama kruške nalazi se oko 80 kalorija, pa ono pripada skupini voća s nešto višom kalorijskom vrijednošću. Iako je riječ o slatkom voću, njezina umjerena konzumacija preporučuje se i osobama koje drže dijetu, ili žele održati svoju težinu, kako piše Pun kufer.