Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Jesen i zima godišnja su doba u kojima se zatvaramo te okrećemo aktivnostima koje možemo raditi iz udobnosti vlastitog doma. No, isto tako, mijenjamo prehranu te se okrećemo ispijanju toplih napitaka i jedenju krepkih variva i juha.
Iako velik broj ljudi voli bistre juhe s komadima povrća, svi ćemo se složiti da su krem povrtne juhe posebne i često ukusnije. Ako tražite juhu punog okusa, bogatu nutrijentima te jednostavnu za pripravljanje, imamo pravi recept za vas. Sve što će vam trebati su samo četiri sastojka i nekoliko začina. U nastavku ćete pronaći recept i sastojke za juhu u koju će se zaljubiti svaka osoba u vašem domu.
Sastojci:
dvije veće mrkve
300 grama narančaste leće
češnjak
100 ml pasirane rajčice
Priprema:
Zagriježte maslinovo ulje te mu dodajte mrkvu, koju ste prethodno naribali, pa pirjajte 5 minuta na nižoj temperaturi. Dodajte mrkvi češanj (možete staviti i više) češnjaka izrezan na krupnije komade, pa pirjajte još minutu. Dodajte leću, koju ste prethodno oprali pod hladnom vodom, te zalijte vodom tako da voda prekrije sve sastojke.
Kuhajte 20 minuta, odnosno dok leća ne omekša te maknite sa štednjaka. Ako je potrebno, dodajte vodu tijekom kuhanja. Skuhanu leću, mrkvu i češnjak stavite u procesor za hranu, sjeckalicu ili blender te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite izblendane sastojke u dublju posudu, dodajte pasiranu rajčicu i vodu po potrebi. Od začina koristite sol, papar te trećinu čajne žličice cimeta. Uz juhu možete poslužiti krutone i vrhnje.
Foto: Irina/Unsplash