Zatvor je uobičajen i neugodan problem koji se lako može riješiti pravilnim odabirom namirnica.
Prehrana bez vlakana te fizička neaktivnost često su uzrok ovog problema, a za njegovo se rješavanje najčešće preporučuju laksativi. No, ako uključite u dnevni jelovnik namirnice koje potiču probavu, odlučili ste se na učinkovitu alternativu. Donosimo popis nekoliko namirnica koje će vam olakšati probavu.
1. JABUKA
Biljna vlakna koja jabuka sadrži u velikim količinama pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta. Pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, te su korisna u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti. Hrana s visokim sadržajem vlakana zahtijeva žvakanje, a žvakanje stimulira sekreciju želučanih sokova.
2. SUHE ŠLJIVE
Poznato je da šljive potiču probavu i pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja također uravnotežuju razinu kolesterola u krvi. Osušene šljive, koje svi znamo i volimo, jedna su od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. Suhe šljive pomažu u redovitoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.
3. GRAŠAK
Kao odličan izvor vlakana pomaže kod održavanja, očuvanja probavnog sustava te poboljšanja probave. Prema nekima od istraživanja konzumacija graška pomaže kod raka želuca zbog sastojka koji se zove kumestrol, a važan je i kod gubitka tjelesne mase.
4. KEFIR
Kefir je još jedna vrsta probiotika, također prerađenog iz mlijeka. Iako ima rjeđu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranjive sastojke koji će olakšati probavni proces.
5. SMOKVE
Smokve su jedan od boljih izvora netopivih vlakana od većine voća koje povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva te pospješuju probavu.
Nutricionisti napominju kako je leća probavljivija namirnica od graha i zbog toga se preporučuje što češća konzumacija onima koje pate od raznih želučanih i probavnih tegoba (100 grama leće sadrži tek 116 kalorija), a radi se namirnici koja je hranjiva, pa ćete brzo osjećati sitost.