Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Sigurno ste barem jednom rekli da vam organizam slabi zato što živite neurednim ritmom. I bili ste u pravu, jer živimo dinamičnije nego ikad: brzo komuniciramo, hranimo se brzo, jurimo za poslovnim i privatnim obvezama. U svemu tome, briga o zdravlju pada u drugi plan. No, upravo vas zdravije navike mogu spasiti od brojnih zdravstvenih poremećaja koji su posljedica (pre)brzog ritma života.
Mislite da je zdrava prehrana skupa ili, pak, nemate vremena smišljati zdrave obroke pa idete na najbrža rješenja?
U nastavku razbijamo i taj mit i donosimo savjete hrvatskih trenera i nutricionista koji će vas natjerati na zdravije navike i riješiti vas brojnih neugodnih zdravstvenih problema s kojima se u budućnosti možete susresti.
PREHRANA S URAVNOTEŽENIM UNOSOM UGLJIKOHIDRATA
Ugljikohidrati nisu „babaroga“, kakvom se danas nastoje prikazati, no unosite ih u svoj organizam iz povrća, voća, mahunarki te integralnih žitarica. Ne pretrpavajte se krumpirom, tjesteninom i pekarskim proizvodima.
PREHRANA S ODGOVARAJUĆIM UNOSOM MASNOĆA
Masnoće su iznimno važne u našoj prehrani, no ne pretjerujte ni s jajima, ni s kokosovim uljem koji su sada u trendu. Mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja, avokada, bučinog ulja i orašastih plodova apsolutni su must-have u prehrani. Ne zaboravite ni omega-3 masne kiseline iz plave ribe, lososa, chia sjemenki, lana i oraha.
ŠTO VIŠE VLAKANA
Ako jedete kupusnjače (brokulu, kupus, cvjetaču), mahunarke (grah, leća, slanutak), koristite lan u prehrani, birate kruh od cjelovitog zrna ili jednostavno ne gulite jabuke i kruške te volite jesti šumsko voće – na pravom ste putu da biste ostvarili ovu preporuku.
Doručak je osobito pogodan za namicanje barem polovice ove preporuke o unosu vlakana.
JEDITE CJELOVITO
Nemojte koristiti bijelo brašno, nego ono od cjelovitog zrna. Koristite integralnu rižu i ječam, a ne bijelu rižu. Kada god možete, nemojte guliti povrće ili voće.
Erika Kraljević, Nenad Bratković