Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ako još uvijek niste odlučili kakve kolačiće pripremati ovih blagdana, donosimo vam tri recepta za zdravije božićne kolačiće.
Odlučili smo ove godine prisjetiti se onoga što nas je najviše veselilo dok smo bili djeca – izrada kolača s mamom u kuhinji dok nas noge i ruke ne izdaju. Iako smo tada radili sve što je bilo stavljeno pred nas, danas, s kojim kilometrom i godinom više, odlučili smo se za zdraviju verziju božićnih kolačića. U nastavku pročitajte naša tri favorita za ove blagdane. (Pročitajte: Ove cimet rolice s preljevom od borovnica poželjet ćete raditi uvijek iznova)
Sastojci:
šalica mljevenih badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
1 1/3 šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
¼ šalice vode
1-2 žličice prave vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i mrvom soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju. Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe. Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.
Sastojci:
240 grama veganskog kremastog sira
2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
2 šalice tamne čokolade
mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)
Priprema:
Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate. Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.
Sastojci:
pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
½-1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
½ šalice sojina mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli
Priprema:
Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje tako da kolačići budu hrskaviji. Oblikujte kolačiće te ih stavite u pobrašnjeni i podmazani lim. Pecite na 175 °C oko 20 minuta. Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.
Foto: Unsplash