Kako postati i ostati fit u četrdesetima savjetuje hrvatska fitness trenerica
Istina je da su četrdesete vrijeme kad žene duboko počnu promišljati o nekim stvarima - ponajviše o sebi, svom zdravlju, prehrani, vježbanju......
Dobrih ideja nikada dovoljno, a posebice kad one uključuju recepte koji su zdravi i hranjivi – te još k tome gotovi u trenu!
Konzumiranje zdrave prehrane nikad nije bilo više naglašeno nego je danas, a činjenica je da se često suočavamo s dilemama o tome kako pripremiti hranjive obroke bez dugotrajne pripreme. Jer vrijeme je ono što je itekako dragocjeno.
Ali upravo je zato važno imati na umu da zdrava prehrana i snackovi ne moraju biti komplicirana, a možete je pripremiti uz pomoć namirnica poput jabuka, mandarina, tjestenine, butternut tikve, zobenih pahuljica… Ali i brojnih drugih!
Istražili smo i pronašli recepte koji ne samo da su jednostavni već su i bogati hranjivim tvarima, idealni za one koji žele živjeti zdravije, a pritom ne trošiti previše vremena u kuhinji.
Sastojci:
1 šalica crvene leće, isprane
400 g konzerviranih rajčica (ili 2 svježe rajčice narezane na kockice)
2 šalice biljnog temeljca ili vode
2 šake svježeg špinata
1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica kima
1 žličica mljevene paprike
1 žlica maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne omekšaju. Na to dodajte crvenu leću, konzervirane rajčice, biljni temeljac, kim i mljevenu papriku. Pustite da ti sastojci zakuhaju, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte sve skupa oko 15 minuta, dok leća ne omekša.
Na kraju dodajte špinat, lagano miješajte te začinite solju i paprom da bude ukusno.
Sastojci:
1 šalica smeđe riže, prethodno skuhane
1 manja glavica brokule, podijeljena na cvjetove
1 crvena paprika, narezana na trakice
1 mrkva, narezana na trakice
2 mlada luka, narezana
2 žlice sojinog umaka
1 žlica sezamovog ulja
1 žlica sezamovih sjemenki (za dekoraciju)
1 žličica đumbira u prahu
1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Rižu pripremite prije, to jest skuhajte prije nego krenete raditi ovaj recept. Zagrijte maslinovo ulje i sezamovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi.
Na to dodajte brokulu, papriku, mrkvu i mladi luk te pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte tome svemu kuhanu rižu, sojin umak i đumbir te miješajte dok se sve ne spoji i zagrije. Po želji možete posipati sezamove sjemenke.
Sastojci:
1 veliki batat, oguljen i narezan na kockice
1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
1 šalica kokosovog mlijeka
1 žlica crvene curry paste
1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica kurkume
1 žlica maslinovog ulja
svježi korijandar za dekoraciju (opcionalno)
sol po ukusu
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju. Tome dodajte curry pastu i kurkumu te kratko pirjajte, stavite batat i slanutak, dobro promiješajte. Kada ste to napravili, dodajte kokosovo mlijeko i pustite da zakuha.
Smanjite temperaturu i polako kuhajte poklopljeno, oko 15 minuta. Važno je da provjerite batat nakon tog vremena; ako nije omekšao, nastavite kuhati još 5-10 minuta ili dok ne postane mekan da ne bi ostao sirov.
Začinite solju po ukusu, posipajte svježi korijandar (ako želite) i poslužite toplo.
Sastojci:
1 šalica kvinoje, isprane
2 šalice biljnog temeljca ili vode
1 tikvica, narezana
1 crvena paprika, narezana na trake
10-15 cherry rajčica, prepolovljenih
¼ šalice crnih maslina, narezanih
1 žličica suhog origana
1 žličica suhog bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte kvinoju i kratko je popržite. Na nju stavite biljni temeljac i pustite da zakuha, poklopite i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta.
Dodajte tikvicu, papriku, cherry rajčice i masline te pospajte origano i bosiljak. Poklopite i kuhajte još 10 minuta dok kvinoja ne upije svu tekućinu. Na kraju sve zajedno začinite solju i paprom po ukusu, promiješajte i poslužite toplo.
Sastojci:
1 šalica kus-kusa
1,5 šalice povrtnog temeljca ili vode
1 velika mrkva, naribana
1 paprika, narezana na kockice
1 šalica brokule, narezane na sitno
1 konzerva slanutka, ocijeđena i isprana
1/4 glavice crvenog luka, sitno nasjeckane
1/4 šalice maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
svježi peršin ili menta za dekoraciju
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj temperaturi te stavite sitno nasjeckani crveni luk i pirjajte dok ne omekša, oko 3-4 minute. Zatim dodajte mrkvu, papriku i brokulu. Kuhajte 5-7 minuta, miješajući povremeno, dok povrće ne omekša.
Zatim tome dodajte slanutak i dobro promiješajte, zalijte povrtnim temeljcem ili vodom i dodajte kus-kus. Pustite da zakuha, pokrijte i skinite sa štednjaka. Ostavite pokriveno 5 minuta.
Nakon 5 minuta, otkrijte tavu i vilicom promiješajte kus-kus da se razdvoji. Sve sastojke dobro promiješajte da se povežu.
Vrijeme je da jelo još začinite – dodajte mu maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar po ukusu te ponovno promiješajte. Salatu poslužite toplu ili na sobnoj temperaturi, ukrašenu svježim peršinom ili mentom.
Foto: Pexels, Foxys_forest_manufacture iStock/Getty Images Plus via Getty Images