Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Sa samo jednim od ovih sastojaka, vaša šalica kave može postati vaš wellness heroj za poboljšanje zdravlja i ljepote.
Mnogima je kava omiljeni dio svakodnevne rutine jer nudi više od pukog podizanja energije. Prepuna antioksidanasa i dobrobiti za zdravlje mozga i sportske performanse, to je omiljeno piće s razlogom.
Konzumacija kave povezana je sa značajnim zdravstvenim dobrobitima, poput smanjenog rizika od bolesti jetre, bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka, ali mnogi ljudi dodaju sastojke u svoju kavu koji mogu poništiti neke od pozitivnih učinaka ovog popularnog napitka.
Na primjer, mnogi dodaci kavi, kao što su umjetna sladila ili (biljna) mlijeka obogaćena umjetnim zaslađivačima, sadrže visok udio šećera i značajan broj kalorija, što može negativno utjecati na razinu glukoze u krvi, tjelesnu težinu i drugo.
Srećom, brojni su blagotvorni sastojci, koje možete dodati u svoju dozu kofeina da bi vaš omiljeni napitak postao još zdraviji.
View this post on Instagram
Učinite svoj kofeinski napitak još ukusnijim i zdravijim.
Ako tražite jednostavan način za povećati unos proteina, razmislite o dodavanju peptida kolagena u kavu. Kolagenski peptidi su visokoapsorbirajući lanci aminokiselina dobiveni iz životinjskih izvora. Većina proizvoda s kolagenskim peptidima sadrži između 10 i 18 grama proteina po mjerici, što vam može pomoći u zadovoljavanju dnevnih potreba za proteinima. Osim toga, pokazalo se da redovita konzumacija kolagena može poboljšati gustoću kostiju i zdravlje zglobova, povećati mišićnu masu i poboljšati zdravlje i izgled kože.
Monk Fruit zaslađivač dobiven je od ploda biljke Siraitia grosvenorii i 300 puta je slađi od saharoze ili kristal šećera, ali nema kalorija i ne utječe na razinu glukoze u krvi. Potrebna je samo mrvica da zadovoljite svoj slatki zub. Njegova slatkoća dolazi od glukozida koji je jako moćan antioksidans. Ima vrlo nizak glikemijski indeks, što ga čini sigurnim čak i za dijabetičare, a ima i nekoliko odličnih zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidansima. Smatra se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, infekcija, da djeluje protuupalno i da podiže energiju.
Kava s jajetom ukusna je i zdrava poslastica te odličan odabir za one koji nemaju vremena za doručak. Možete iskušati tradicionalni švedski recept prema kojemu se prije kuhanja u mljevenu kavu dodaje sirovo jaje (uključujući ljusku), ili vijetnamsku verziju koja u kavu dodaje pjenasto smućen sirovi žumanjak s par kapi nezaslađenog mlijeka i/ili šećera.
View this post on Instagram
Aromatični okus ovog egzotičnog začina odlično se sljubljuje s blago gorkim okusom kave. Dodavanje prstohvata cimeta u šalicu kave može vam pomoći u smanjenju količine šećera koju inače koristite. Osim toga, dokazano je da cimet potiče zdravu razinu glukoze u krvi i može biti koristan za osobe s dijabetesom i preddijabetičkim stanjem. Cimet je također prepun antioksidativnih i protuupalnih spojeva kao što su kumarin, cimetna kiselina, eugenol i cinamaldehid, koji mogu pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja smanjenjem upala i jačanjem prirodne antioksidativne obrane tijela.
Kakao prah je proizvod bogat hranjivim tvarima dobiven iz zrna stabla kakaovca. Vašoj kavi pružit će bogat i intenzivan čokoladni okus uz obilje zdravih fitonutrijenata kao što su flavonoidi. Flavonoidi kakaovca – katehini, antocijanini i proantocijanidini – blagotvorno smanjuju upale, štite stanice od oštećenja i podržavajući rad kardiovaskularnog sustava.
Foto: Alla Tsyganova, iStock/Getty Images Plus via Getty Images