10 zdravih jesenskih snackova gotovih u 15 minuta

by | 2 listopada, 2024
zdravi jesenski snack recepti

Kad nemate vremena, a želite nešto ukusno i fino za međuobrok, tada su pravi odabir zdravi i ukusni snackovi koje možete napraviti u vrlo kratkom vremenu.

Da, jer znamo da je svima vrijeme problem! A isto tako sreća je što za napraviti nešto hranjivo i fino ne treba izdvojiti sate pripreme. Upravo takvi recepti nama su uvijek najdraži, plus što u njima možete uživati bez grižnje savjesti.

Jesenske namirnice poput jabuka i bundeve postaju broj jedan u narednim tjednima za pripremu, a ako poželite korak dalje, svakako proučite recept za ajvar i skinny pesto, kao i uvijek popularnu tjesteninu.

Proučite u nastavku recepte koje smo odabrali za vas i to bilo da tražite ukusan doručak, slatki snack ili desert nakon obroka – odlični su za bilo koji trenutak u danu!

Recepti za zdrave i ukusne jesenske snackove

Kremasti grčki jogurt s pečenom bundevom

Sastojci:

1 šalica grčkog jogurta

1/2 šalice pirea od pečene bundeve (bundevu pecite na 180-200 °C oko 30-40 minuta, a nakon što je gotova, meso bundeve izblendajte u glatki pire koristeći blender ili štapni mikser.)

1 žlica meda

1/2 žličice cimeta

prstohvat đumbira u prahu

Priprema:

Pomiješajte grčki jogurt s pireom od pečene bundeve. Dodajte med, cimet i đumbir te sve dobro izmiješajte. Možete poslužiti hladno i ukrasiti po želji s malo nasjeckanih orašastih plodova.

Pečeni slanutak sa začinima

Sastojci:

1 šalica kuhanog slanutka

1 žličica maslinovog ulja

1/2 žličice paprike

1/4 žličice kumina

prstohvat soli

Priprema:

Slanutak operite i posušite papirnatim ubrusom. Pomiješajte ga s maslinovim uljem, paprikom, kuminom i soli. Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici na 200 °C oko 15 minuta dok ne postane hrskav.

Hrskavi čips od batata

Sastojci:

1 veliki batat

1 žlica maslinovog ulja

sol po ukusu

prstohvat paprike (opcionalno)

Priprema:

Batat operite, ogulite i narežite na tanke kriške (možete koristiti mandolinu). Pomiješajte kriške batata s maslinovim uljem, soli i paprikom. Rasporedite kriške na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180 °C oko 10-15 minuta dok ne postanu hrskave. Pripazite da ne izgore. Kad je gotov, po želji ohladite i poslužite.

Domaći “trail mix”

Sastojci:

1/2 šalice badema

1/2 šalice oraha

1/4 šalice sušenih brusnica

1/4 šalice tamne čokolade (sitno narezane)

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i jednostavno spremite u hermetički zatvorenu posudu za užinu tijekom dana.

zdravi jesenski snack recepti

Foto: Pexels

Energetske kuglice s bundevom

Sastojci:

1 šalica zobenih pahuljica

1/2 šalice pirea od bundeve

2 žlice meda

1/2 žličice cimeta

1/4 šalice sitno sjeckanih orašastih plodova (npr. orasi)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, pire od bundeve, med, cimet i orašaste plodove. Oblikujte smjesu u male kuglice i nakon toga odmah kuglice stavite u hladnjak na 10 minuta da se stisnu prije posluživanja.

Topla zobena kaša s jabukom i orasima

Sastojci:

1/2 šalice zobenih pahuljica

1 šalica mlijeka (ili vode)

1/2 jabuke (narezane na kockice)

1/4 šalice nasjeckanih oraha

1/2 žličice cimeta

1 žlica meda

Priprema:

U loncu zagrijte mlijeko (može i voda, bademovo/kokosovo mlijeko) i dodajte zobene pahuljice. Kuhajte uz miješanje oko 5-7 minuta dok se kaša ne zgusne. Dodajte kockice jabuke, cimet, orahe i med. Poslužite toplo.

Veganski sendvič s pečenim povrćem i hummusom

Sastojci:

2 šnite integralnog kruha

1/4 šalice hummusa (po mogućnosti domaći)

1/2 crvene paprike (narezane na trakice)

1/2 tikvice (narezane na tanke ploške)

1/2 glavice crvenog luka (narezanog na ploške)

listovi svježeg špinata

maslinovo ulje

prstohvat soli i papra

Priprema:

Prethodno zagrijte pećnicu na 200 °C. Na pleh obložen papirom za pečenje stavite trakice paprike, ploške tikvice i crvenog luka. Prelijte maslinovim uljem, dodajte soli i papra te pecite 15 minuta dok povrće ne omekša.

U međuvremenu namažite jednu krišku kruha s hummusom. Na hummus stavite sloj pečenog povrća, a zatim dodajte svježe listove špinata. Prekrijte drugom kriškom kruha, prereži sendvič napola i poslužite.

zdravi jesenski snack recepti

Foto: Pexels

Sendvič s avokadom i pečenim slanutkom

Sastojci:

2 kriške integralnog kruha

1/2 avokada

1/2 šalice kuhanog ili konzerviranog slanutka

1/2 žličice maslinovog ulja

prstohvat paprike

prstohvat soli i papra

sok od pola limuna

listovi rukole ili špinata

Priprema:

Slanutak pomiješajte s maslinovim uljem, paprikom, solju i paprom. Pecite u pećnici na 200 °C oko 10-12 minuta dok ne postane hrskav. Avokado izgnječite vilicom, dodajte sok od limuna i malo soli. Namažite jednu krišku kruha s avokadom, dodajte tome pečeni slanutak i listove rukole ili špinata.

Pečene banane s orasima i cimetom

Sastojci:

2 zrele banane

1/4 šalice sjeckanih oraha

1 žlica meda ili javorovog sirupa (za vegansku opciju)

1/2 žličice cimeta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Banane prerežite uzdužno napola. Kriške banana složite u posudu za pečenje. Prelijte ih medom ili javorovim sirupom, posipajte cimet i nasjeckane orahe. Pecite banane oko 10-15 minuta dok ne omekšaju i orasi ne postanu hrskavi. Poslužite ih tople, same ili jedite uz to biljni jogurt.

zdravi jesenski snack recepti

Foto: Pexels

Chia puding s kokosovim mlijekom i kakaom

Sastojci:

1/4 šalice chia sjemenki

1 šalica kokosovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)

1 žlica kakaa u prahu

1-2 žlice javorovog sirupa ili meda

1/2 žličice vanilije

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kokosovo mlijeko, kakao, javorov sirup i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte chia sjemenke i sve dobro promiješajte. Po želji, smjesu stavite u hladnjak kako bi chia sjemenke upile tekućinu i stvorile pudingastu teksturu. Poslužite sa svježim voćem ili orašastim plodovima po želji.

Pročitajte: Superhrana za tijelo: Ovo je popis 50 najzdravijih namirnica

Foto naslovna: Alyona-Kos iStock/Getty Images Plus via Getty Images