Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Iako se bliži kraju, recepte s ljetnim namirnicama još uvijek stignete pripremiti i isprobati. Nije novost da ljeti žudimo za laganijom, zdravom i osvježavajućom hranom, kao i receptima koji su gotovi u tren oka jer nam se stvarno ne provodi puno vremena u kuhinji usred velikih vrućina. Stoga ni ne iznenađuje činjenica da Zara Home daje odgovor na to. Njihova kategorija recepata očarat će vas na prvu toliko da nećete znati što prvo odabrati jer baš svaki recept je pomno osmišljen, genijalan i brzo gotov.
Mi smo pobornici zdravog i obožavamo salate na bezbroj načina, pa smo odabrali dva fantastična recepta – sa slanutkom i grejpom kao glavnim sastojcima. A kako znamo da je upravo ljetno doba sezona tikvica (koje, čisto usput, volimo na stotinu različitih načina), teško je bilo izostaviti ovu fantastičnu namirnicu. Zavirite, isprobajte, guštajte!
View this post on Instagram
Sastojci:
1 jogurt
metvica
1 konzerva slanutka
1 poriluk
1 koromač
2 žlice kuhanog boba
1 žlica sušenog hibiskusa
1/2 male šalice octa
1/2 čaše vode
dvije žlice šećera
1 limun
sol i papar
Priprema:
U lončiću zagrijte ocat, 2 žlice šećera i vodu dok kratko ne prokuha. Dodajte hibiskus i pustite da odstoji. Zatim prelijte smjesu preko slanutka i pustite neka se marinira sat vremena. Prepolovite poriluk i kuhajte ga 10 minuta u kipućoj vodi. Koromač sitno nasjeckajte i ostavite sa strane. Ocijedite poriluk, narežite ga na ploške te začinite limunom, solju i paprom. Isto napravite i s koromačem. Sameljite 1 žlicu suhog hibiskusa i prosijajte kako biste dobili fini prah.
Nasjeckajte listiće metvice te dodajte u jogurt s malo soli i papra. Na dno tanjura stavite jogurt, zatim narezani poriluk i koromač, dodajte malo mariniranog slanutka, kuhani bob, prstohvat hibiskusa u prahu i na kraju ukrasite svježim začinskim biljem.
Sastojci:
1 radič
1 ružičasti grejp
1 crvena naranča
100 g fete
kopar
5 rotkvica
1 žlica vinskog octa
maslinovo ulje
1 češanj češnjaka
2 inćuna
1/2 prstohvata slatke mljevene paprike
1 jaje
1 limun
Priprema:
Za preljev: U zdjeli promiješajte nasjeckane inćune, nasjeckani češnjak, slatku mljevenu papriku i ocat. Dodajte koru ružičastoga grejpa, sol i papar te promiješajte s maslinovim uljem. Jaje kuhajte 7 minuta, pa ga oljuštite. Operite i osušite radič te odvojite kriške grejpa. Narežite rotkvice na kriške. Posolite, popaprite i dodajte limunov sok.
Na tanjur složite radič, rotkvice, kriške grejpa i dodajte preljev. Ukrasite začinskim biljem te dodajte kuhano jaje i smrvljenu fetu. Poslužite.
Sastojci:
8 pekan oraha
2 tikvice
1 češanj češnjaka
100 g indijskih oraščića
kora i sok od 1 limuna
1 žlica maslinova ulja
⅓ šalice vode
metvica
Priprema:
Mandolinom narežite tikvicu i kratko je prepecite na grill ili običnoj tavi. U sjeckalici izmiješajte češnjak, indijske oraščiće, limunov sok, vodu, sol i papar. Kada se pretvori u gusti umak, izvadite i poslužite.