Zašto biste trebali uzeti slobodan dan ako se ne osjećate dobro
U kulturi i okruženju gdje je rad i produktivnost visoko na listi prioriteta, uzimanje slobodnog dana s posla jer smo bolesni, nerijetko dolazi s o...
Klasični božićni keksi i kolači, ali i brojne delicije nezaobilazni su na blagdanskom stolu, a posebnu čar imaju ako ih pripremamo po receptima naših baka i mama. Nemamo ništa protiv i kojeg klasičnog recepta, ali božićni blagdani dugo traju i lako je pojesti i više nego što je potrebno. Ako ste skloni tome da se ne možete zaustaviti na trećem kolačiću, imate svoje fitness ciljeve ili jednostavno želite uživati u slatkome, ali i zdravome, za vas su recepti u nutritivno bogatijoj verziji. Donosimo nekoliko recepata koji se rade od alternativnih sastojaka, posebice kad govorimo o bijelom brašnu, šećeru i ulju.
Zahvaljujući današnjoj bogatoj ponudi, apsolutno za svaki sastojak u klasičnim receptima možemo pronaći neki drugi koji će biti u skladu s onim što želite: veganski, bez glutena, nisko alergeni i slično. Prije nego što se bacimo na prvi recept, evo razloga zašto spremiti zdravije, odnosno nutritivno bogatije blagdanske specijalitete. Spriječit ćete prejedanje jer će vas brže zasititi zahvaljujući većem udjelu vlakana. Spriječit ćete nagle oscilacije razine glukoze u krvi, a onda i posljedično umor te ponovnu žudnju za slatkim. Jednako ćete uživati kao i u običnim kolačima, ali ćete tijelu dati i ponešto vitamina, minerala, čak i proteina. Važno je naglasiti da ne znači nužno kako ove fit verzije klasičnih blagdanskih specijaliteta sadrže i manje kalorija, nego više nutrijenata. Izabrali smo nekoliko delicija u slatkoj i slanoj verziji koje možete pripremiti na zdraviji način.
Iako je sarma sasvim u redu kao obrok, dodatno ju možete nutritivno poboljšati odabirom nemasnog mesa, poput mljevene puretine. Običnu rižu možete zamijeniti integralnom, ali i žitaricama poput prosa i kvinoje.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
500 g mljevene puretine
100 g integralne riže
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica dimljene paprike
pasirana rajčica
crni papar
sol
Na maslinovom ulju lagano popržite luk i češnjak, a nakon toga dodajte puretinu, rižu te začinite. Kad je meso pečeno, pripremite listove kupusa te ih punite smjesom. Listove kupusa zarolate tako da se smjesa čvrsto drži unutar listova te ih posložite na dno lonca. Dodajte pasiranu rajčicu i po želji komadić suhog mesa za aromu. Kuhajte između sat i pol i dva sata na umjerenoj temperaturi.
Jedna od kraljica blagdanskog stola jest francuska salata, za koju svatko ima svoj recept. Često se povlače polemike dodaje li se i jabuka u francusku salatu ili ne, no slažemo se da se o ukusima, pa i okusima ne raspravlja jer su jedinstveni za svakoga od nas. U francusku salatu dodajemo majonezu, koja je upravo problematičan sastojak. Naime, dominantan makronutrijent majoneze su masti koje su duplo kaloričnije od proteina i ugljikohidrata. Tako 100 grama majoneze ima čak 715 kalorija, dok obična mliječna čokolada sadrži oko 500 kalorija. Dakle, uživanjem u francuskoj salati koja je najčešće prilog, a ne glavno jelo, unosimo puno kalorija. U ovom receptu značajno smanjujemo kalorije zamjenom majoneze drugim sastojkom. U nastavku možete sami narezati svoje povrće ili koristiti već smrznutu mješavinu za francusku salatu.
Sastojci:
150 g graška
3 mrkve, narezane na kockice
2 kisela krastavca, nasjeckana
2 krumpira, narezana na kockice
2 kuhana jaja, narezana na sitno
100 g grčkog tipa jogurta
1 žlica maslinovog ulja
crni papar
sol
Smrznutu mješavinu povrća skuhajte prema uputama, a ako ste nasjeckali svoju mrkvu, krumpir i dodali grašak, kuhajte ih u posoljenoj vodi oko 10 minuta. Kuhano povrće ocijedite i pomiješajte ga s preostalim sastojcima. Prije posluživanja stavite francusku salatu na hlađenje.
Ne možemo se ne dotaknuti klasičnih bakinih blagdanskih delicija, a orahnjača je upravo jedna od njih. U ovom receptu radimo orahnjaču s integralnim brašnom, a umjesto običnog šećera dodajemo šećer kokosovog cvijeta. Prednost ovog šećera jest u niskom glikemijskom indeksu u odnosu na obični šećer, ali i u ponešto više vitamina i minerala. Za razliku od nekih drugih beskalorijskih zaslađivača, slatkoća ovoga šećera odgovara slatkoći običnog šećera.
Sastojci za tijesto:
300 g integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
50 g šećera kokosovog cvijeta
100 ml biljnog napitka (zobeno, bademovo…)
50 ml maslinovog ulja
1 jaje
Sastojci za nadjev:
200 g mljevenih oraha
2 žlice meda
100 ml biljnog napitka
1 žlica chia sjemenki
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat cejlonskog cimeta
Pomiješajte integralno brašno, ulje, šećer kokosovog cvijeta, jaje i biljni napitak. Zamijesite tijesto, a potom pričekajte da “odmori” pola sata. U međuvremenu pripremite nadjev tako da pomiješajte sve sastojke za nadjev. Potom razvaljajte tijesto, napunite ga nadjevom i zarolajte. Stavite tijesto u kalup za pečenje i pecite ga na 180 °C oko pola sata.
Zvijezda gotovo svakog Adventa i gastronomske ponude jesu fritule. Iako ih dobijemo tek nekoliko, vrlo su kalorične zbog prženja u ulju, a dodatne kalorije dolaze iz ukusnih nadjeva poput krem namaza. Ako volite češće uživati u fritulama, razmislite o onima iz kućne radinosti bez prženja u ulju.
Sastojci:
200 g pirovog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
100 g grčkog tipa jogurta
2 žlice meda
korica jedne naranče
1 žličica ruma, po želji
prstohvat cejlonskog cimeta
Jednostavno pomiješajte sve sastojke u jednoličnu glatku smjesu. Papirom za pečenje obložite pleh za pečenje. Oblikujte fritule, odnosno kuglice, stavite ih na papir za pečenje i pecite na 180 °C do 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju. Za nadjev možete otopiti tamnu čokoladu. Druga ideja za nadjev jest da pomiješate grčki tip jogurta s malo cimeta, žlicom meda i koricom naranče.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Teško je sažeti njezino cjelokupno radno iskustvo i dosadašnje projekte, no nakon jednog pogleda na Zrinkin životopis, pitanje koje ostaje lebdjeti u mislima jest: “Kako je to sve stigla?”. Zrinka je svoje novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe potvrde i diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.