Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Teško da ćete naći osobu koja u svom životu još nije pila antibiotik. Međutim, svatko tko ga je pio zna i da on uvelike uništava zdravlje crijeva, to jest crijevne bakterije. Koliko su revolucionarno napredni i dobri u tom smjeru da uništavaju i ubijaju bakterije, toliko je ipak potrebno i napora kasnije (uz probiotik za vrijeme uzimanja antibiotika) da vratite imunološki sustav u stanje u kojem je bio.
Kuru antibiotika izuzetno je važno popiti do kraja, ali i pripazite na to ako tijekom uzimanja i kasnije imate metaboličkih promjena poput proljeva, nadutosti, bolova u trbuhu i umora.
To svakako ne znači da morate odbiti kuru antibiotika kojeg vam je liječnik propisao. Jedino što možete jest porazgovarati s njim koliko je stvarno nužan i potreban. Kad ih uzimate, uvijek ih pijte prema uputama i završite do kraja.
Stručnjaci ističu ovu stavku jako bitnu. Jer, ako to ne učinite, bakterije se mogu početi razmnožavati tako brzo da nastaju nove mutacije i otpornost na antibiotike.
Pročitajte: Četiri ključna koraka koja morate slijediti da biste sačuvali zdravlje crijeva
Probiotik – da ili ne?
Proteklih godina puno se promovira uzimanje probiotika. Svakako ga uzmite i pijte u vrijeme koje je navedeno. Međutim, stručnjaci kažu da još uvijek nije u potpunosti potvrđena učinkovitost probiotika. Postoje neki dokazi da oni mogu biti od pomoći u sprječavanju proljeva i drugih neugodnih probavnih simptoma, ali ne moraju nužno pomoći u oporavku crijevnih mikroba koje su uništili antibiotici. Jedna studija čak govori o tome da probiotici mogu usporiti oporavak crijevne mikroflore.
Biljke za podizanje imuniteta i zdravlja crijeva
Profesor Tim Spector ističe da je hrana najbolji način da podržite dobre bakterije u vašim crijevima. Svaki mikrob hrani se različitim vrstama biljnih kemikalija, a svaka biljka ima stotine različitih kemikalija u sebi. Upravo je zato raznolikost presudna. Ono što je najbitnije jesu biljke koje sadrže vlakna kako bi dospjele u donji dio debelog crijeva, a cilj je pojesti 30 takvih biljaka tjedno. To se odnosi na artičoke, šparoge, banane, bobice, češnjak, zeleno povrće, luk, mahunarke, rajčicu, integralne žitarice.
Dosta sna i bez stresa
Mikrobiom crijeva povezan je sa cirkadijalnim ritmom. Stručnjaci predlažu da napravite pauzu, to jest post od barem osam sati kad idem spavati – od večere do doručka. Taj prekid smanjuje upalu. Također, neizostavan je dobar san, aktivnost i smanjenje stresa.
Sve to u konačnici dovodi do manjih problema sa crijevima, a vi biste se trebali osjećati energičnije i bolje.
Pročitajte: 5 načina kako potaknuti crijeva i redovitu stolicu svako jutro