Zebra torta

by | 15 travnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za bijelu kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 250 g bijele čokolade
  • 6 žlica šećera
  • 20 g želatine u prahu
  • 2 dl slatkog vrhnja

Za crnu kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica šećera
  • 20 g želatine
  • 2 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanjaka i polako promiješati. Potom dodati brašno, gustin i miješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Bijela krema:

1. Pomiješati mlijeko, šećer i izlomljenu bijelu čokoladu te kuhati na umjerenoj temperaturi dok se šećer i čokolada potpuno ne otope. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag, a želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. U ohlađeno mlijeko s čokoladom dodati šlag od slatkog vrhnja, želatinu i polako promiješati.

Crna krema:

1. Pripremiti na isti način kao i bijelu kremu, samo umjesto bijele čokolade staviti crnu čokoladu za kuhanje.

Završni postupak:

1. Pečeni biskvit vratiti u kalup za tortu. Preko toga dodati bijelu kremu, a potom na nju crnu kremu tako da jedna krema ulazi u drugu.
2. Gotovu tortu ostaviti u hladnjaku najmanje 5 sati da se stegne. Potom je izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana