Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Bez obzira na to koliko ste puta čuli da je med koristan za zdravlje, to vrijedi ponoviti. On sadrži više vrsta šećera, ali prevladavaju voćni i grožđani šećer. To su jednostavni šećeri, koji vrlo brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam.
Ova ukusna, prirodna namirnica sadrži brojne zaštitne tvari, koje djeluju preventivno i terapijski: proteine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine (osobito iz skupine vitamina B-kompleksa)… Lipov med, na primjer, potiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje stjenke krvnih žila, a bagremov med ima protuupalno djelovanje. Ipak, najvažniji učinci su jačanje imuniteta i antikancerogeno djelovanje. Med u prehrani možete koristiti na uistinu neograničen broj načina: kao premaz za kruh i pecivo, zaslađivač u napicima, sastojak kolača…
SAVJET +
Konzumirajte tamnije vrste meda jer one sadrže više antioksidansa od svjetlijih vrsta. Nađen čak i u piramidama starog egipta, u kojem je simbolizirao besmrtnost, inicijaciju i ponovno rađanje. Opravdano, jer med sve to i zaslužuje.