Želite li očuvati ljekovitost brokule, onda je pripremajte na ovaj način

by | 8 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Brokula je namirnica koja sve više dobiva na popularnosti zbog iznimne ljekovitosti, prije svega zbog antioksidanasa i molekula sulforafana. Iako je dokazano da pomaže u zaštiti od raka, ljekovita se svojstva brokule gube nepravilnom pripremom tog povrća, pokazala je studija Sveučilišta Illinois.

Prema njoj, kuhanje u kipućoj vodi ili priprema brokule na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici na samo jednu minutu dovoljna je da uništi ljekovitost tog povrća, a ispravan način je kuhanje na pari maksimalno četiri do pet minuta, kako piše “Daily Mail”.

Kod parenja povrća, ono treba tek blago promijeniti boju, a ne smije ni potpuno omekšati jer tako zadržava važne vitamine i minerale, kako objašnjavaju stručnjaci.