Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Anticelulitna prehrana ima za cilj uklanjanje štetnih sastojaka iz tijela. Ona ne zahtijeva oduzimanje kalorija (osim ako ne želite izgubiti i na težini) nego hranu koja se može lagano probaviti i onu koja pomaže tijelu sagorjeti štetne tvari.
Anticelulitna prehrana je zapravo ugodna. Možete li je se pridržavati? Namirnice koje su ključne jesu povrće, koje treba jesti u znatnim količinama i to sirovo, a koje lako možete uklopiti u raznorazne salate začinjene maslinovim uljem. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni svježe voće. Jaja su dozvoljena, ali jedu se pripremljena bez masnoće, a od sira one vrste s vrlo malo masnoća. Jogurt je najbolji obični, ne voćni, a od mesa perad i riba – bez masti, kuhana ili pečena na žaru.
Važno je popiti šest do osam čaša vode u jednom danu.
Također, bitno je unositi vrlo malo soli kako bi se spriječilo zadržavanje vode.
Fizioterapeutkinja Sandra Radunović Lokica svojim pacijentima preporučuje prehranu niskog glikemijskog indeksa. Naime, glikemijski indeks jest numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost GI uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast glukoze.
Bitno je ograničiti unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera i konzumirati hranu bogatu vlaknima. U hranu s niskim glikemijskim indeksom ulazi riba, mliječni proizvodi, nemasno meso i mahunarke.
Zajutrak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: pileća prsa u umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni
Užina: naranča
Večera: salata s jajem, šunkom i 50 g integralnoga kruha,: 60 g zelene salate, kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren i feferoni
Zajutrak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 125 g banane
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, češnjak, vlasac, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, papar, 20 g oraha
Užina: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira
Večera: salata od 3 žlice narančina soka, žlice octa, soli i feferona te kriška integralnog prepečenca sa svježim sirom
Zajutrak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, 2 žlice meda
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: juha od povrća: nasjeckana ljutika ili češnjak, 1/2 l juhe od povrća, 200 g tikvica i paprika narezana na kocke, 50 g šunke, 50 g graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje
Užina: jabuka
Večera: salata od piletine i tikvica: 60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta i 40 g integralnoga kruha
Zajutrak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g manga
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: riba list s rižom: 40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, papar, žlica hrena i žličica kopra, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnoga kiselog vrhnja, rajčica
Užina: integralno pecivo s 20 g šunke
Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo
Zajutrak: jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda
Doručak: 40 g suhog voća
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački: krastavac, pola paprike, 2 žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, papar, žličica korijandra u prahu, pola češnja češnjaka, 2 žličice sojina umaka i 50 g integralnoga kruha
Užina: 1/2 ananasa
Večera: salata s naribanom mrkvom i kuhanom brokulom
Zajutrak: kivi, jogurt i žličica zobenih pahuljica
Doručak: 40 suhog voća
Ručak: omlet sa špinatom: 100 g kuhanog špinata, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, luk, pola češnja češnjaka, maslinovo ulje i 40 g integralnoga kruha
Užina: 50 g integralnoga kruha s 2 kriške pureće salame
Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom
*po preporuci fizioterapeutkinje
Oolong čaju okusa breskve dodajte svježi đumbir i zajedno prokuhajte. Kad ga procijedite, dodajte vrlo malo kajenskog papra. Inače, oolong čaj je vrsta polufermentiranog čaja. Uzgaja se u Kini i Tajvanu. Oolong čaj potječe od iste biljke kao zeleni i crni čaj, a duljina fermentacijskog procesa je negdje između crnog i zelenog čaja.
IZVOR: 24SATA.HR