Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kad jedemo, gotovo je jednako važno kao i to što jedemo ako želimo smršavjeti. Svatko tko je na dijeti trebao bi znati da se obroci, osobito ručak, trebaju jesti u određeno vrijeme kako bi se kilogrami uspješno izgubili. A znate li koje je najgore vrijeme za jesti ručak ako želite smršavjeti?
Španjolska studija provedena na 1200 ispitanika s prekomjernom težinom pokazala je da prekasno konzumiranje ručka, preciznije nakon 15 sati, rezultira gubitkom manje kilograma. Studija je proučavala određeni protein ključan za kretanje i sagorijevanje kalorija kroz tijelo.
Ljudi sa specifičnom varijacijom ovoga proteina izgubili su manje kilograma kad su jeli ručak iza 15 sati u usporedbi s ljudima koji su jeli ručak prije 15 sati. A zbog čega nam ručak može sabotirati mršavljenje? Znanstvenici objašnjavaju da cirkadijurni ritam, kao i osjećajem pospanosti, u našem tijelu upravlja i osjećajem gladi, kako piše Zadovoljna.hr.
Metabolizam je individualan mehanizam, a vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može utjecati na gubitak težine. Cirkadijurni ritam također kontrolira lučenje inzulina u tijelu. Jedete li u vrijeme kada je tijelo manje osjetljivo na inzulin, masnoće će teže prolaziti kroz tijelo i teže ćete smršavjeti.
Dok vrijeme u koje jedete ručak može utjecati na liniju, znanstvenici nisu pronašli nikakvu razliku u mršavljenju kad su proučavali vrijeme doručka i večere. Razlog tome može biti i činjenica da je istraživanje provedeno u Španjolskoj u kojoj ljudi gotovo polovicu dnevnog unosa kalorija pojedu za ručak.
Da Španjolci rade dobro pokazala je jedna prijašnja studija koja je dokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu izgube više kilograma i imaju niži indeks tjelesne mase (BMI). Prema podacima Svjetske federacije za pretilost, oko 40 posto žena u SAD-u ima problema s pretilošću, dok je u zemljama u kojima je ručak tradicionalno obilniji, taj postotak manji, poput Španjolske (21,4 posto), Njemačke (23,9 posto) i Mađarske (31,3 posto).