Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Brz i jednostavan doručak prioritet je gotovo svim odraslim osobama koje od ranog jutra imaju niz obveza. Zdjelica žitarica stoga je najčešći odabir onih koji se hrane zdravo, ali dijetetičari sada otkrivaju na što točno treba pripaziti kada razmišljate o tome što pojesti.
Zob
Dijetetičarka Melissa Meier kaže kako misli da zob zaslužuje okititi se titulom superhrane.
“Prvo, sadrži puno vlakana. Samo pola šalice ili 60 grama zobi ima šest grama vlakana. Zob sadrži beta glukan koji se snižava kolesterol, a obiluje i mikronutrijentima poput vitamina B, željeza i vitamina E”, kaže Meier.
Ako jedete zob, u tijelo unosite kvalitetne ugljikohidrate koji su važan dio svakog uravnoteženog obroka.
“Uz njih energija sagorijeva polako i bit ćete siti do idućeg obroka”, dodaje Meier.
Orašidi i sjemenke
Orašidi se sastoje od zdravih masti, proteina i vlakana.
“Šaku orašida dnevno znanstvenici povezuju sa smanjenim rizikom od nastanka bolesti srca i dijabetesa kao i održavanjem zdrave težine”, pojašnjava Meier.
Zob, orašidi i sjemenke sastojci su granole. No, u njoj se mogu pronaći i drugi dodaci poput meda i sušenog voća, a samim time i dodanih šećera te masti koje bi trebalo izbjegavati.
“Granola se može konzumirati s mlijekom ili jogurtom pa u organizam unosite kalcij koji jača kosti i druge proteine koji su potrebni mišićima”, savjetuje Meier.
Ipak, dijetetičarka upozorava na to da prilikom kupnje granole dobro pročitate sastav te provjerite nutrijente.