Ljudski organizam sadrži vlastiti mehanizam detoksikacije pomoću kojeg se iz tijela uklanjaju toksini, produkti metabolizma i lijekova. Središte tog sustava čini jetra, a mehanizam se sastoji od dva koraka.
Prvi korak je inaktivacija toksične supstancije kako ne bi naštetila organizmu dok se ne izluči, a drugi korak obuhvaća niz reakcija kojima se inaktivni toksini i drugi nusprodukti metabolizma čine topivim te se izlučuju putem urina, znoja ili preko stolice.
Zato se i popularne detoksikacijske dijete najčešće baziraju na danima posta u kombinaciji s unosom voćno-povrtnih sokova, kašica ili smoothieja. No one su vrlo restriktivne i mogu naštetiti organizmu ako se provode neoprezno i traju više od sedam dana.
Veliki problem kod popularnih detoksikacijskih dijeta jest gubitak tjelesne mase. Međutim, fokus detoksikacije trebao bi biti prije svega čišćenje organizma i regeneracija stanica jetre ako je prethodno došlo do njihova oštećenja.
Kako biste očuvali zdravlje jetre i osigurali njezin pravilan rad, potrebno joj je pružiti uravnoteženu pravilnu prehranu. Uz takvu pravilnu prehranu može se pojačati konzumacija namirnica koje potiču detoksikacijski potencijal jetre. Prije svega je potrebno izbjegavati hranu koja opterećuje našu jetru, tj. smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebice zasićenim masnim kiselinama, te jednostavnim ugljikohidratima.
Sastav je to “brze hrane”, industrijskih prerađevina, polugotovih i gotovih jela, ali i namirnica poput mliječne čokolade, vrhnja, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka. Također, vodite računa o umjerenom unosu kofeina i minimalnom unosu alkohola te na cjelokupni unos energije.
Jedite količinu hrane koja osigurava odgovarajući unos energije jer veći unos energije u konačnici utječe na smanjenje funkcije jetre. Tijekom dana unosite raznovrsne namirnice iz svih skupina. Unosite složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica, pseudožitarica (heljda, quinoja, amaranth), integralne riže ili tjestenine.
Obogatite obroke svježim voćem i povrćem. Izvori proteina neka vam budu plava riba, bijelo meso peradi, krto meso bez vidljivih masnoća (teletina, junetina, janjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuhana jaja, mahunarke, djelomično obrano mlijeko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, sirutka, posni svježi sir ili skuta. Nemojte zaboraviti ni blagodati orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Osvrnite se na unos nezasićenih masnih kiselina i birajte hladno prešana biljna ulja, poput maslinova, lanena, bučina, ulja uljane repice…
Uz uravnoteženu prehranu, možete pojačati detoksikacijski potencijal jetre unosom gorkih namirnica, poput šparoga, cikorije, radiča, rikule, maslačka, brokule, kupusa, kelja i cvjetače te tamnozelenog lisnatog povrća.
Također, u prehranu uvrstite i korjenasto povrće, a prije svega mrkvu, peršin, ciklu i đumbir. Od svježeg voća pojačajte unos voća bogatog pektinom, kao što su jabuka, kruške i bobičasto voće te citrusi zbog većeg sadržaja vitamina C. Zamijenite popodnevnu kavu s biljnim čajevima, a hranu začinjavajte raznovrsnim prirodnim začinima kao što su peršin, ružmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir i klinčić. Ove namirnice zbog mikronutrijenata te biološki aktivnih tvari koje djeluju kao antioksidansi sudjeluju u očuvanju stanica jetre.
NAJBOLJE NAMIRNICE ZA ZDRAVIJU JETRU:
1. Zeleno lisnato povrće – kelj, kao i druge kupusnjače, sadrži visoke razine sumpora koji podržava čišćenje jetre te pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Jedite maslačak jer njegova sastavnica taraksin stimulira probavne organe, jetru i žuč, a to u konačnici pospješuje probavu i apsorpciju masti.
2. Voda – svakako nosite dovoljno tekućine sa sobom jer voda igra ključnu ulogu pri uklanjanju toksina i otpadnih tvari iz organizma. Stalno pazite da budete hidratizirani. No nemojte pretjerivati jer i to može biti opasno. Izbjegavajte “ledenu” vodu jer tijelo tada troši više energije na zagrijavanje umjesto na izlučivanje probavnih sokova.
3. Artičoka i šparoge – glavni aktivni sastojak artičokue cinarin pospješuje lučenje žuči iz jetre. Šparoge su bogate glutationom, potentnim antioksidansom, te folnom kiselinom, vrlo važnim vitaminom u staničnome metabolizmu.
4. Grejp – naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masnoća i istodobno povećava osjetljivost na inzulin. U istraživanju iz 2010. godine otkriveno je kako naringenin poticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uvjete u organizmu sličnim postu te oponaša djelovanje lijekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi.
5. Češnjak i luk – hrana bogata sumporom pomaže proizvodnju glutationa u jetri, antioksidantivnog enzima koji u svakoj stanici tijela neutralizira slobodne radikale. Primjerice, alicin iz češnjaka ima i antibakterijsko te protuupalno djelovanje, a smanjuje i kolesterol.
I jaja potrebna kod čišćenja
Jaja pružaju visokokvalitetne proteine koji sadrže svih osam bitnih aminokiselina, koje su potrebne za detoksikaciju jetre. Uz to, sadrže i kolesterol te kolin, koenzim potreban za metabolizam koji se nalazi u žumanjku, a jetru štiti od širokog spektra toksičnih tvari i pomaže joj u izbacivanju teških metala.