Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ako pazite na to da u tijelo unosite dovoljno vitamina – izgledat ćete bolje i osjećat ćete se sretnije i poletnije. Recimo, vitamnin B12 zaslužan je za normalnu tjelesnu težinu i zdrav probavni trakt, a znamo da je dobra probava itekako važna za postizanje i održavanje idealne tjelesne težine. Vitamin B6 pomlađuje tijelo, a vitamin K zaslužan je za brzo zacjeljivanje rana.
Ovdje je veliki vodič kroz vitamine – za što su dobri, gdje ih možete pronaći, što ih uništava te koja je idealna dnevna doza:
Zaslužan je za:
Može se pronaći u mrkvi, citrusima, tvrdom siru, svježem siru, mlijeku, jajima, ribi, peršinu, špinatu, jetricama…
Uništava ga visoka temperatura i dugotrajno čuvanje.
Preporučena dnevna doza je 0,4 do 1 mg – što ćete pronaći u 100 g juneće jetrene paštete.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u pivskom kvascu, svinjetini, orašastim plodovima, zobenoj kaši, mahunarkama…
Uništava ga dugotrajna priprema, dodavanje soli tijekom kuhanja i pijenje kave tijekom jela.
Preporučena dnevna doza je 1,3 do 2,6 mg – što ćete pronaći u jednom svinjskom odresku.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u mlijeku, bademima, jajima, gljivama, heljdi, svježem siru, kvascu, mesu…
Uništava ga čuvanje na hladnom i izloženost svjetlu.
Preporučena dnevna doza je 1,3 do 3 mg – što ćete pronaći u dva kokošja jaja.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u raznim vrstama mesa, piletini, žumanjku, mliječnim proizvodima, kavijaru, mahunarkama, orašastim plodovima, kvascu, zobenoj kaši, heljdi, riži, brokuli…
Uništava ga ponavljano zamrzavanje.
Preporučena dnevna doza je 5 mg – što ćete pronaći u 100 g svinjskih jetrica.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u žitaricama, pšeničnim klicama, zelenoj salati, kupusu, bananama, orasima, pšeničnim pahuljicama, lososu, mesu…
Uništava ga dugotrajna izloženost svjetlu.
Preporučena dnevna doza je 1,6 do 2 mg – što ćete pronaći u 300 g govedine.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u soji, hmelju, špinatu, morskoj travi, kamenicama, ribi, mlijeku, siru, jajima, raznim vrstama mesa…
Uništava ga duga izloženost svjetlu i visokim temperaturama.
Preporučena dnevna doza je 2 do 5 mg – što ćete pronaći u 100 g lososa.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u kopru, citrusnom voću, šipku, crvenom voću, cvjetači, grašku, grahu, rotkvicama, kiviju, šparogama…
Uništava ga kuhanje.
Preporučena dnevna doza je 70 g – što ćete pronaći u pola naranče.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u siru, maslacu, svježem siru, žumanjku, ribi, morskoj hrani, krumpirima, biljnom ulju, govedini…
Uništava ga kuhanje i lužnati okoliš.
Preporučena dnevna doza je 2 do 5 mg – što ćete pronaći u dva kokošja jaja.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u mesu, suncokretovom ulju, kukuruzu, bundevinim sjemenkama, maslinovom ulju, maslacu, orašastim plodovima, mliječnim proizvodima, jetricama…
Uništava ga dugotrajno čuvanje.
Preporučena dnevna doza je 30 do 50 mg – što ćete pronaći u jednoj žlici nerafiniranog ulja.
Zaslužan je za:
Može se pronaći u špinatu, koprivi, peršinu, šipku, kupusu, cvjetači, crvenom kupusu, mrkvi, rajčici, jagodama, zelenom čaju, morskoj travi…
Uništava ga dugotrajna izloženost svjetlu i dugotrajna priprema.
Preporučena dnevna doza je 1 do 2 mg – što ćete pronaći u dvije žlice peršina, piše Bright Side.