“No buy 2025.” daleko je najbolji viralni izazov dosad
Nakon što smo godinama na društvenim mrežama svjedočili sadržaju poput golemih haulova s desecima pomodnih odjevnih komada, viralnim kozmetičkim pr...
Uspješne, moćne i autentične, inspiriraju nas svojim postignućima, ali i svojom snagom, odlučnošću i posvećenošću – kako svojim poslovnim i privatnim ciljevima tako i svojim nastojanjima da ovaj svijet učine boljim i zdravijim mjestom za sve nas. Predstavljamo vam osam sjajnih žena koje su ostavile trag u 2022. godini, svaka na svoj način i u svojem području…
Prva je žena na čelu kuhinje hotela Esplanade, u kojem radi više od 20 godina. Izniman talent, kreativnost, ali i strpljenje i marljivost, uz osmijeh koji ne skida s lica, učinili su je ženom kojoj se divimo. No ne činimo to samo mi već i svi oni koji su probali hranu koju priprema sa svojim kuharskim timom – od mnogih svjetskih dužnosnika, političara, do sportaša, glazbenih zvijezda, pa i Zagrepčana i njihovih gostiju. Proteklu izazovnu godinu pamtit će po vrijednom priznanju koje je dobila za svoj rad, ali i po smijehu i zabavnim trenucima i izvan kuhinje. Majka dvogodišnje djevojčice Vite, zadovoljna je i u potpunosti ostvarena osoba i u svom privatnom životu, kako nam kaže. A kad tome još pridodamo i zadovoljstvo na poslu, možemo reći kako je chef Ana Grgić Tomić žena koja nam može (i treba) biti inspiracija.
Ovu ću godinu, na profesionalnom planu, pamtiti po nagradi za chefa godine, po izboru Gault&Millau. To priznanje posebno mi je drago, kao ženi u tzv. muškom svijetu i najljepša nagrada u ovoj godini. Nagrade i priznanja imponiraju mi jer lijepo je znati da netko prati i cijeni moj rad. To je stvarno velik uspjeh, za mene i moj tim.
Na privatnom sam se ostvarila u ulozi majke, postala sam majka prekrasne dvogodišnje Vite. Sada sam zadovoljna i kompletna osoba. Na poslovnom planu, reći ću kako je veliki uspjeh to što radim u hotelu Esplanade, i s ovakvim timom ljudi. Uz sve te nagrade, imam ljude koji stoje iza mene pa mogu biti sretna i zadovoljna.
Izazovno je bilo postati majka jer smo dugo pokušavali. A na poslovnom planu najizazovnija je bila 2020. godina, pandemija, i posebno pokušaji pronalaska kvalitetne radne snage nakon toga. Teško je pronaći kvalitetne ljude koji bi radili ovaj posao jer su mnogi tijekom pandemije počeli raditi nešto drugo. Mislim da se sada ljudi pomalo vraćaju ovom poslu.
Najponosnija sam na to što imam goste koji dolaze i koji se vraćaju, i to je pokazatelj da vas ljudi vole i cijene, i da to što radite, radite dobro. Odlično su posjećena oba restorana, Zinfandel i Le Bistro, a posebno sam ponosna na to što smo u Le Bistro uspjeli kvalitetnom i pristupačnom hranom, privući i domaće goste. Također, ponosna sam i na svoj tim, mislim da radimo jako dobar posao.
Kad se sada sjetim sebe prije 20 godina, vidim koliko sam se promijenila, naučila i napredovala. Razvijanje znanja i usavršavanje stalna su potreba. Pratimo trendove i uvijek razmišljamo što možemo novo ponuditi gostima. Moraš se usavršavati zbog ljudi s kojima radiš i gostiju koji dolaze. Pripremamo nove menije i cilj nam je pratiti trendove, usavršavati se te kuhati sezonski.
Imala sam tu sreću da sam odrastala na selu, gdje je bilo puno različitog posla. Sjećam se svoje majke, puno je radila, ali bez stresa. Uvijek je imala vremena i za druženje s obitelji i prijateljima. Od njih bismo trebali naučiti da treba raditi, ali i održavati kvalitetu života, pronaći i održavati balans.
Premalo pričamo o stresu i načinu na koji s njim živimo. Svaki je posao stresan, a u našem poslu ima puno stresa i izazova. Od tebe se očekuje da dođeš na posao nasmijan, a što se događa unutra, to nitko ne zna. Važno je pričati o stresu i o tome kako živjeti kvalitetnim životom, pronaći vrijeme i za privatni i poslovni život.
Upravo to – da više pričamo kako se nositi sa stresom, i promjenu da shvatimo kako nam je važno biti sretan i ispunjen u privatnom životu, i živjeti kvalitetnije.
Taj sam mir uspjela pronaći sa svojom kćerkicom. Veselim se svakom danu s njom, sada priča, i jako je zabavna i smiješna. Nemam puno slobodnog vremena, ali kad ga imam, onda ga želim pamtiti po lijepim trenucima, i mislim da mi to zasad uspijeva.
Ljubav prema poslu i strpljenje ono je što ih može voditi na njihovom putu. Važno je voljeti svoj posao, znati da to želiš raditi i biti svjestan u što ulaziš. Mladi ljudi na početku moraju znati da trebaju biti strpljivi. I biti spremni da prve tri, četiri godine u kuhinji rade poslove koji nisu tako zanimljivi i zbog kojih će htjeti odustati. Trebaju godine da bi se steklo znanje i vještine, i da se razviju. Zato treba biti strpljiv.
Fotografija: Jelena Balić
Kreativno vodstvo projekta i styling: Petar Trbović
Make-up: Dajana Pajkić
Kosa: Anamarija Uroić za Raptur – Hair & Beauty
Asistentica stilista: Laura Bošnjak
Odjeća: Sako, top i čizme Zara. Hlače Massimo Dutti