Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Ugljikohidrati su odavno pri vrhu liste problematičnih namirnica, a posebno na njihov unos paze oni koji žele izbalansirati hormone i skinuti kilograme… Naravno, loši su prerađeni ugljikohidrati, precizije, bijelo brašno i proizvodi napravljeni od njega.
Složeni ugljikohidrati ili jednostavnije rečeno integralne žitarice su druga priča jer je njihova korist za organizam velika, pa ih treba konzumirati uvijek, ali u umjerenim količinama.
No, prema mišljenju liječnice i znanstvenice Amy Shab, žene bi se trebale ravnati prema svom menstrualnom ciklusu kada su u pitanju ugljikohidrati.
“Puno veću toleranciju na ugljikohidrate, odnosno veću inzulinsku osjetljivost imamo u folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa, odnosno u periodu od nultog do 14 dana. U tom vremenu možemo jesti ugljikohidrate čak i one loše jer nam estrogen pomaže regulirati inzulin”, objašnjava dr. Shab.
Većina žena će reći da u tom periodu žudi za slatkom hranom, grickalicama i ostalim nezdravim namirnicama, a razlog tome su hormoni.
Ipak, baš ta hrana pospješit će zadržavanje tekućine u tijelu i učiniti da se osjećate još gore.
Stoga idući put kada budete u PMS-u sjetite se da samo treba izdržati nekoliko dana pa onda, s početkom novog ciklusa, bez grižnje savjesti uživati u ugljikohidratima do mile volje.