Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Gluten je postao neprijatelj broj 1 i krivac za sve probleme koje imate – svijest o učincima glutena započela je cijelu novu industriju gluten-free proizvoda pa se tako diljem europskih metropola otvaraju pekarnice i slastičarnice koje nude slastice bez glutena.
Možda je gluten-free prehrana postala samo trend, ali osobe koje su intolerantne na gluten mogu iskusiti simptome, a da nisu svijesne u čemu je problem.
Stoga obratite pozornost na sljedeće simptome:
Manjak koncentracije – osjetljivost na gluten može biti prvenstveno, a ponekad i isključivo, bolest povezana s neurološkim stanjem. Neurološke bolesti poput ADHD-a i NCSG-a ( non-celiac gluten sensitivity) mogu biti razlog zašto jednostavno ne možete nešto naučiti ili zapamtiti.
Napuhnuti ste – napuhavanje može biti rezultati stotinu stvari poput hormona ili jednostavno graha. Međutim, ako ste intolerantni na gluten, trbuh bi vam mogao biti posebno osjetljiv, a posebice nakon konzumiranja određene hrane.
Obožavate tjesteninu, ali patite zbog nje – bolovi u trbuhu i mučnina najznačajniji su simptimi intolerancije na gluten. Pojavljuju se svaki put kad pojedete nešto fino i puno ugljikohidrata poput tjestenine, kolača ili kruha. Teško je otkriti da su bolovi u trbuhu povezani s prehranom pa liječnici predlažu da vodite dnevnik hrane.
Promjene raspoloženja – promjene u raspoloženju i anksioznost nakon konzumacije obroka bogatih gluten mogu upućivati na NCSG. Istraživanje iz 2014. godine koje je objavljeno u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics pokazalo je da su osobe sintolerancijom na gluten prijavile povećani osjećaj tjeskobe samo tri dana konzumacije glutena.
Problemi na toaletu – imate zatvor danima, a onda odjednom stalno morate na WC? Promjene u stolici i regularnosti, uz bolove u trbuhu, najčešći su pokazatelj NCSG-a. Ako imate problem s velikom nuždom duže od tjedan dana, posjetite liječnika.
Stalni umor – trebate li kratki spavanac, a upravo ste se probudili? Intolerancija na bilo koju namirnicu može iskazati pretjeranim i konstantnim umorom i nezainteresiranošću. Mnogi pacijenti osjete nagli pad energije nakon konzumacije fast fooda.
Suha i perutava koža – znanstveno dokazane povezanosti između suhe kože i intolerancije na gluten nema, ali mnogi ljudi kojima je osjetljivost na gluten utvrđena tvrde da im je koža suha te da se peruta nakon konzumacije kruha ili tjestenine.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR