“No buy 2025.” daleko je najbolji viralni izazov dosad
Nakon što smo godinama na društvenim mrežama svjedočili sadržaju poput golemih haulova s desecima pomodnih odjevnih komada, viralnim kozmetičkim pr...
Kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka. Ugljični dioksid u pjenušcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da alkohol brže uđe u krvotok.
Glavobolja od crvenog vina ili piva, mučnina od “žestica”… Većina je bar jednom u životu iskusila gadan mamurluk, a to nije pripisala količini popijenog, nego vrsti konzumiranog alkoholnog pića. Zvuči čudno, ali ni ova teorija nije za odbaciti.
Znanstvenici su obrazložili koja pića izazivaju najveći mamurluk. Sav alkohol izaziva dehidraciju, pa tako i svaki izaziva mamurluk, no njegova jačina ovisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo. Oni daju boju i okus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje.
Kvasac proizvodi određene kemikalije tijekom fermentacije, a pivar i vinar nemaju puno utjecaja na njihovu količinu. Unatoč tome, pivo nema puno tih kemikalija. No, žestoka pića imaju.
Zašto u destilerijama mogu kontrolirati količinu tih kemikalija? Proizvođači žestica zagrijavaju tekućinu pa neke ishlape, dok druge ostaju, ovisno o visini temperature ili broju postupaka destilacije i filtriranja.
Tako ovih kemikalija uglavnom ima u tamnijim žesticama, dok ih u votki i džinu nema. Najveća količina je u brendiju, potom viskiju i crvenom vinu, pa njih tijelo teže probavlja.
No, kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka. Ugljični dioksid u pjenušcu i drugim pjenušavim pićima pomaže da alkohol brže uđe u krvotok. Još je gore, ako se pije na prazan želudac.
Znanstvenici su ujedno razbili i mit da jeftina pića izazivaju gori mamurluk. S obzirom na sve gore navedeno, to nije točno. Niti mišljenje da pića u kombinaciji sa sokom, odnosno šećerom izazivaju jači mamurluk, jer organizam probavlja šećer brže nego alkohol.
Ako planirate na zabavu, počnite polako sa “svijetlim” pićima koji nemaju nusprodukata fermentacije, poput bijelog vina, piva, votke ili džina. Budite umjereni, pijte polako, hidratizirajte se i dobro se najedite prije.
IZVOR: PUNKUFER.DNEVNIK.HR