Bogato je vlaknima i zamjena je za masnoće, a istovremeno nema kalorija. Ipak, mnogima ideja da jedu drvo zvuči u najmanju ruku prilično nevjerojatno. No znanstvenici su pronašli način kojim ga mogu dodavati u namirnice poput kobasica, različitih deserata pa čak i u majonezu kako bi postala zdravija i pomogla u borbi protiv pretilosti, kako piše Daily Mail.
Stručnjaci pojašnjavaju da ne preporučuju žvakanje komada drveta, nego konzumiranje praha bogatog celulozom, a koji su stvorili obradom drveta.
Prah ima visoku sposobnost zadržavanja vode i kažu kako djeluje kao zamjena za masti bez utjecaja na teksturu i okus namirnica.
Per-Ivar Heier iz norveške tvrtke koja je razvila ovu formulu kaže da se vlakna mogu koristiti za zamjenu masnoća u širokoj paleti proizvoda: od majoneze, umaka i dresinga do mesa poput kobasica, mliječnih proizvoda, smrznutih deserata i kolača, pita te gotovih jela.
“Prah se može dodavati u hranu a da se pritom ne mijenja okus ili boja namirnica. Dapače, pomaže u popravljanju teksture i balansira okuse”, pojasnio je Heier i dodao kako se može povećati sočnost, a znatno smanjiti sadržaj masnoća.
Konkretno, Heier kaže da se na ovaj način preoblikuju proizvodi kako bi se smanjile zasićene masnoće koje se povezuju s bolestima srca, dok netopiva vlakna pomažu u održavanju zdravlja crijeva.