ZNATE LI DA tijelo ispuštanjem plinova može upozoriti na razne bolesti?

by | 2 prosinca, 2016
FOTO: Guliver/Getty images
FOTO: Guliver/Getty images

FOTO: Guliver/Getty Images

Većina plinova koje čovjek otpusti mješavina je vonjeva ugljikovog dioksida, kisika, dušika, vodika i ponekad metana. Kada bakterije razlome namirnice poput kupusa, mesa, grahorica i druge hrane koja sadrži sumpor, dio njega se oslobađa kroz vjetrove, zbog čega tako jako smrdi.

Koliko god vam bilo neugodno, sasvim je normalno “pustiti” oko 20 “vjetrova” na dan. Sve iznad toga može upućivati na nešto drugo. Provjerite jesu li vaši “ispušni plinovi” normalni ili ukazuju na moguće probleme sa zdravljem.

Što ste jeli danas?

Svi ispuštaju vjetrove nakon što pojedu. To je zato što trbuh i tanka crijeva ne mogu apsorbirati sve ugljikohidrate iz hrane koju jedemo. Neka hrana daje nam više ugljikohidrata rafinoze koji je odgovoran za više vjetrova. To su brokula i grahorice. No i ostalo povrće može pojačati vjetrove, jer dobro djeluje na rad metabolizma. To je zapravo razlog da ih jedemo što više, a ne manje.

Jedete li prebrzo?

Svaki put kad progutamo hranu ili piće, udahnemo i zrak. Što brže to radimo, više se zraka nagutamo. Podrigivanje obično izbaci višak zraka iz trbuha, no ostaci zraka pronaći će put kroz probavni sustav i izaći na drugu stranu. Nagutati se zraka možete i dok žvačete žvaku, jedete bombon ili pijete na slamčicu.

Došlo je do disbalansa probavnih bakterija

Ponekad određeni lijekovi, bolesti i infekciju mogu jako uzurpirati probavni sustav i metabolizam, što rezultira pojačanim vjetrovima. To se često događa kod dijabetesa ili neuromišićnih bolesti.

Sindrom iritabilnog crijeva

Kod ovog stanja pojačane su kontrakcije ili grčevi i u tankom i u debelom crijevu. To izaziva bol, ali uzrokuje i nadutost, dijareju te pojačano puštanje vjetrova. Živci u crijevima mogu s vremenom postati osjetljivi na širenje i skupljanje koje vjetrovi stvaraju pa zbog toga mogu osjećati još više boli ili neugode, objasnila je gastroenterologinja dr. Rebekah Gross za Reader’s Digest. Pročitajte Kako smiriti nervozna crijeva. 

Mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti uzrok

Enzim laktaza, koji razgrađuje mliječni šećer laktozu, prirodno se nalazi u sluznici tankog crijeva. Ona laktozu razbija u jednostavnije forme šećera ( glukozu i galaktozu) koje tijelo može razgraditi.

Ako je razina laktaze niska, laktoza će stići u debelo crijevo neprobavljena. Tamo će je bakterije početi razgrađivati i onda će se početi stvarati problemi s plinovima. Intolerancija na laktozu je vrlo česta, javlja se u odrasloj dobi kada naglo padne proizvodnja laktaze.

Ako imate celijakiju, uzimanje hrane s glutenom može izazvati imunološku reakciju tijela u tankim crijevima. Ta reakcija uzrokuje raspad zaštitne ovojnice u crijevima, što otežava sposobnost tijela da apsorbira nutrijente. Posljedica toga su pretjerani plinovi, dijareja pa i gubitak kilograma. Istraživači procjenjuju da samo 20 posto ljudi s celijakijom dobije tu dijagnozu.

Unosite previše šećera

Umjetni zaslađivači poput sorbitola, manitola i ksilitola te šećer u alkoholu također mogu biti uzročnik pretjeranih plinova i nadutosti.

484997968

IZVOR: 24sata.hr