Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Krumpir je najviše konzumirano povrće u SAD-u, ali često ima lošu reputaciju. Većina ga jede u obliku prženih krumpirića ili čipsa pa ga mnogi smatraju nezdravom hranom. No to ne mora biti tako.
Konzumacija jednog krumpira srednje veličine dnevno može biti dio zdrave prehrane i ne povećava kardiometabolički rizik, odnosno vjerojatnost za obolijevanje od dijabetesa, srčanih bolesti ili moždanog udara. No to pravilo vrijedi samo ako se krumpir kuha na pari ili peče u pećnici te se priprema bez dodavanja previše soli ili zasićenih masti, pokazalo je istraživanje nutricionista s Državnog sveučilišta Pennsylvania.
Također, konzumiranje takvog krumpira dovelo je i do većeg unosa kalija i vlakana u usporedbi s jedenjem rafiniranih žitarica, poput bijele riže, bijelog kruha ili tjestenine, istaknuli su istraživači. Naime, oni su proučavali učinak svakodnevnog jedenja krumpira u usporedbi s unosom istog broja kalorija kroz prerađene žitarice, a rezultate ovog istraživanja objavili su prošlog mjeseca u britanskom časopisu Nutrition.
“Ne želimo da se ljudi ne usude jesti krumpir, ali želimo biti sigurni da ga jedu na zdrav način i u kontroliranoj veličini porcija”, istaknula je Emily Johnston, koautorica studije i studentica na odjelu prehrambenih znanosti Penn Statea u razgovoru za Today.