Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Orašasti plodovi su izuzetno kvalitetne namirnice, izvrstan izbor grickalica umjesto uobičajenih industrijskih prerađevina i dobro je konzumirati ih svaki dan.
Bogati su kvalitetnim masnoćama, prije svega oleinskom masnom kiselinom, ali i brojnim mineralima, vitaminima, čak i esencijalnim aminokiselinama, što se odražava na njihovom pozitivnom učinku na zdravlje srčanožilnog i živčanog sustava.
Zbog takve nutritivne vrijednosti preporuka je vegetarijancima svakodnevno ih konzumirati.
Činjenica je da su orašasti plodovi, osim toga, visokokalorične namirnice i iz tog razloga ne treba pretjerivati s njihovom konzumacijom. Prijedlog za međuobrok, uz jabuku, ili drugo voće po izboru, može biti jedna šaka orašastih plodova. Najbolje je da izabirete različite vrste, a uz to možete dodati i koštice buče, sjemenke lana ili suncokreta.
Orašaste plodove i sjemenke možete dodavati i gotovim jelima, usitnjene, ili kao dio poslastice, jutarnjeg obroka i sl.
S obzirom na to da je teško zaustaviti se na nekoliko komada, nastojite biti svjesni što i koliko jedete i neka dnevna doza ukupno ne prelazi jednu šalicu. Naravno, to ovisi i o ostaloj prehrani koju konzumirate.
Foto: Mgg Vitchakorn / Unsplash