Mini pavlova u obliku školjke najelegantnija je ideja s društvenih mreža
Pavlova torta vaš je omiljeni desert? Jeste li znali da se uz taj slavni desert veže priča o ruskoj balerini koja se zvala Anna Matvejevna Pavlova?...
Iako u našim dućanima i na tržnicama uglavnom prodaju jaja smeđe ljuske, postoje i ona bijela. Okusom su ista, a boja ovisi o vrsti nesilice, odnosno o tome kakve boje su im uške i perje.
“Geni određuju boju ljuske, kao što kod ljudi određuju boju kože, kose i očiju. Kokoši s bijelim uškama polažu bijela jaja, a one sa crvenim ili smeđim perjem, nesu smeđa jaja”, pojasnio je Tro V. Bui, profesor znanosti o životinjama na Sveučilištu Cornell.
“Pigment se dodaje vanjskom sloju obično u posljednjih nekoliko sati prije nego što kokoš to jaje snese”, dodao je.
Okus i jednih i drugih je podjednak, kao i nutritivna vrijednost.
Dr. Bui kaže kako može biti neke male razlike u količini omega-3 masnih kiselina – smeđa jaja je znaju imati više, ali te razlike su neznatne.
Također, spomenuo je da mlađe kokoši nesu jaja sa tvrđom ljuskom, a smeđa jaja često su veća od bijelih. Osim toga, u SAD-u ljudi više jedu jaja s bijelom ljuskom zato što su ekonomičnija, takve nesilice su jeftinije za hranjenje i uzgoj, kako prenosi Reader’s Digest.