Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Interakcija tetraciklinskih antibiotika i kalcija te željeza klasičan je primjer kako hrana ometa apsorpciju lijeka. Pri uzimanju takvih antibiotika može se javiti nedostatak vitamina C.
“Hrana je lijek, kako rekao je Hipokrat, a Paracelsus upozorio da je svaki lijek i otrov, ovisno o dozi”, kaže nutricionistkinja, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender i dodaje:
“Svakodnevno unosimo jedno i drugo ni ne pomišljajući da bi nam mogli stvoriti tegobe. Ponekad hrana utječe na terapijski učinak lijeka, a može se dogoditi i da se lijek upleće u metabolizam i sposobnost tijela da koristi nutrijente. Mnogi lijekovi utječu na apetit, a njihova učestala uporaba može biti uzrok pothranjenosti jer utječu na apetit”, ističe Vranešić Bender i objašnjava da, dok lijek putuje kroz organizam, može doći do međudjelovanja hrane i lijeka.
Čak i tempiranje i sastav obroka može znatno utjecati na brzinu pražnjenja želuca, a time i na apsorpciju lijeka. “Masna hrana”, ističe Bender, “usporava pražnjenje želuca, a to uzrokuje dulje zadržavanje lijeka i dulje izlaganje želučanoj kiselini, što može pogodovati iskorištenju nekih lijekova, dok nekim lijekovima (na primjer, antibioticima) ne pogoduje intenzivna razgradnja jer im se tada umanjuje djelovanje.”
Antibiotici su veliko postignuće znanosti koje je spasilo milijune života, no danas ga uzimamo, upozoravaju liječnici, i prečesto. No kad je već potrebno uzimati antibiotik, treba se pridržavati uputa. Zbog smanjenja broja “dobrih” bakterija u crijevnoj mikroflori tijekom uzimanja antibiotika preporučuje se uzimati fermentirane mliječne proizvode, ali to ne znači da bi taj lijek trebalo popiti s mlijekom, osobito ako je riječ o tetraciklinskom antibiotiku. Potreban je razmak od dva sata između mliječnog obroka i uzimanja lijeka.
“Interakcija tetraciklinskih antibiotika i minerala kalcija i željeza klasičan je primjer kako hrana ometa apsorpciju lijeka. Pri uzimanju tetraciklinskih antibiotika može se javiti nedostatak vitamina C te je potrebno osigurati prehranu bogatu njime”, ističe nutricionistica.
“Zreli sirevi, crno vino, pileća jetra, kvasac, kiseli kupus, masline, cherry, suho meso… sadrže aminokiselinu tiramin i mogu biti potencijalno opasni ako se uzimaju uz antidepresive, poznate kao (MAO inhibitori)”, upozorava doc. dr. sc. Vranešić Bender te dodaje da oni koji uzimaju tu vrstu antidepresiva moraju izbjegavati navedenu hranu jer interakcija može uzrokovati povišenje krvnog tlaka i jake glavobolje.
Brusnica je naširoko poznata kao lijek za upale mokraćnog mjehura, ali ona zakiseli mokraću, tj. smanji pH, pa je nepovoljna za djelovanje antibiotika. Dok se uzimaju lijekovi, treba piti propisani čaj za mokraćne putove, a brusnica može doći na red tek kad se prestanu uzimati antibiotici.
Pomislimo li na grejp i sok od grejpa, imamo na umu kako se radi o izrazito zdravoj namirnici. No uzimanje nekih lijekova uz sok od grejpa može uzrokovati povišenje razine lijeka u krvi do opasnih razmjera, kako upozorava Vranešić Bender. Pokazalo se da grejp sadrži tvari koje imaju svojstvo mijenjanja enzima i glikoproteina u crijevima, a oni su odgovorni za metabolizam mnogih lijekova. Najjače mu je djelovanje uz lijekove za sniženje kolesterola i krvnog tlaka, sedative, imunosupresive, lijekove protiv alergija i analgetike.
Agrumi mogu zasmetati lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipine, procardia, verapamiol i sl.), lijekovima koji kontroliraju razinu kolesterola, s estrogenom, s oralnim kontraceptivima i mnogim lijekovima koji se koriste u slučaju alergijskih reakcija (npr., hismanal).
Acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol i slično) ne preporučuje se uzimati na prazan želudac jer može uzrokovati potencijalno opasno krvarenje želučane sluznice, mučninu i povraćanje, kako upozoravaju liječnici.
“Vitamina K, koji utječe na proces zgrušavanja krvi, ima najviše u tamnozelenom povrću, a koči djelovanje lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi (varfarin, pelentan, heparin i sl.). Stoga pripazite na unos špinata, kupusa, graha, peršina i ribe ako uzimate lijekove za ‘razrjeđivanje krvi’”, upozorava nutricionistica Darija Vranešić Bender.
IZVOR: 24SATA.HR