Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Zamislite ovo: napokon zagrizete prvi zalogaj svog omiljenog peciva i shvatite da je prekriveno plijesni! Ako vam se to ikada dogodilo, vjerojatno ste brinuli zbog mogućih posljedica. Ustvari, postoji nekoliko različitih načina na koje tijelo može reagirati na to.
Neka plijesan može oštetiti jetru
U plijesni se mogu pronaći otrovne kemikalije koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput oštećenja jetre, povraćanja, mučnine i proljeva. Ipak, to ovisi o nekoliko čimbenika, poput vašeg imunološkog sustava ili dobi. Jedan od najčešćih i najotrovnijih je poznat kao aflatoksin koji čak može izazvati rak.
Srećom, ne proizvodi sva pljesniva hrana ovu kemikaliju. Međutim, ona se može naći na kikirikiju i kukuruzu.
Bakterije koje se nalaze u plijesni mogu potaknuti simptome trovanja hranom
Plijesan, sama po sebi, nije tako opasna i šanse da se zapravo razbolite od nje su niske. Međutim, ono zbog čega se možete razboljeti su bakterije koje se mogu razviti u njoj. U tom slučaju možete osjetiti simptome poput povraćanja, proljeva i mučnine. Težina ovih simptoma ovisit će o vrsti bakterija i količini hrane koju ste pojeli.
Možda ste alergični na plijesan
Postoje ljudi koji imaju alergijske reakcije na plijesan koja se nalaze na hrani. Ako ste osjetljivi, bolje je držati se podalje od nje, a u slučaju da je greškom pojedete, odmah nazovite liječnika. Simptomi koji mogu biti znak alergijske reakcije su svrbež i vodenaste oči, osip, teško disanje te curenje ili začepljenost nosa.
No, postoje namirnice koje sadrže plijesni koje naša tijela mogu lako probaviti. Pogađate, riječ je o sirevima poput gorgonzole, camemberta, roqueforta ili plavog sira. Nažalost, ljudi koji imaju alergiju na plijesni moraju izbjegavati čak i ove namirnice.
Koju hranu smijete pojesti nakon što s nje uklonite plijesni?
Tvrde, suhomesnate salame i pršut
Tvrde sireve
Tvrdo voće i povrće kojem ste odrezali barem dva centimetra područja na kojem se nalazila plijesan
Koje namirnice nikako ne smijete pojesti nakon što se na njima stvori plijesan?
Hrenovke i slaninu
Pripremljeno meso, tjesteninu i žitarice
Mekane sireve, kiselo vrhnje i jogurt
Džemove
Mekano povrće i voće
Orašaste plodove, mahunarke i maslac od kikirikija
Kruh i peciva
Ipak, portal Bright Side navodi kako je ovaj članak samo informativnog karaktera. Ako osjetite bilo kakve simptome trovanja plijesni, odmah trebate nazvati svog liječnika.