Svako jutro započnete sa smoothiejem od špinata, cikle i jabuke. Svaki dan za ručak jedete salatu. I stvarno volite kelj (nismo ironični!). Ako je tako, onda ste spremni za ultimativni izazov: izbacite onu žlicu šećera iz kave, Oreo kekse kojima se počastite nakon ručka i zdjelicu sladoleda za desert. U nastavku donosimo šest stvari koje bi se mogle dogoditi ako se odreknete rafiniranog šećera!
NA POČETKU ĆE BITI JAKO TEŠKO
Nećemo lagati, prvih 48 sati će biti teško. Svaki put kad prođete pokraj kuhinje, Milka s zazivat će vaše ime. Kada vam kolega s posla ponudi Domaćicu, vjerojatno ćete plakati u sebi. Ali vjerujte nam, postane lakše.
HRANA BI MOGLA IMATI BOLJI OKUS
Jednom kada izbacite šećer na nekoliko dana, primijetit ćete da hrana poput voća, jogurta pa čak i orašastih plodova ima prirodne zaslađivače koje nikada prije niste zamijetili. (OK, znamo, i dalje nije isto kao Snickers, ali je zdravije.)
MOŽDA VAM SE STVARNO SVIDI CRNA KAVA
Ako mislite da nezaslađena kava ima okus po zemlji, dajte joj još jednu priliku nakon što nekoliko dana niste konzumirali rafinirani šećer. Na gorak okus kave ćete se jako brzo naviknuti, a ako vam je i dalje nepodnošljiva, dodajte joj malo nezaslađenog kokosovog ili bademovog mlijeka.
GLAVOBOLJE BI MOGLE NESTATI
Konzumacijom hrane s puno šećera, poput primjerice slatkiša ili keksa, razina šećera u krvi počinje ludovati, zbog čega se kod nekih ljudi može pojaviti glavobolja. Nakon što izbacite rafinirani šećer iz prehrane, razina šećera u krvi bit će relativno stabilna tijekom cijelog dana, zbog čega bi mogle nestati i nesnosne glavobolje.
OSJEĆAT ĆETE POVEĆANI PRILJEV ENERGIJE
Nalet energije koji osjetite nakon što pojedete čokoladicu zadržava se svega nekoliko minuta, ali ubrzo nakon toga slijedi sasvim suprotna situacija. Ako se držite prirodnih izvora energije koji se nalaze u voću i povrću, vaša razina energije ostat će nepromijenjena.
KADA GA PONOVNO KUŠATE, STVARNO ĆETE GA CIJENITI
Nakon što izbacite šećer na tjedan dana, predlažemo da se nagradite omiljenom slasticom. U umjerenosti je ključ, a moglo bi vam se dogoditi da u ovom slučaju puno više uživate u zasluženoj porciji sladoleda nego inače.