Pronašli smo odličnu – i povoljnu – “kopiju” kultnog Charlotte Tilbury tekućeg pudera
Upoznajte povoljnu, ali jednako učinkovitu alternativu za popularni Charlotte Tilbury tekući puder Hollywood Flawless Filter.Ovaj se tekući pud...
Znanstvenica Andy Brunning dala si je truda te je analizirala što se sve nalazi u ruževima za usne, a sastav je objavila na svom blogu, pa je tako otkriveno da se u ruževima skrivaju ostaci kukaca, vosak, čak i čili. Jedan ruž za usne sadrži nekoliko stotina različitih kemijskih spojeva koji mu daju željenu boju, sjaj i glatkoću. Neki su osnovni sastojci koje sadrži gotovo svaki ruž.
Crvena boja se najčešće dobiva od zdrobljenih kukaca cochineal koji inače žive na kaktusu te se često koristi i za bojenje hrane, poput slatkiša. Ova je boja poznata kao ruž ili karminska kiselina, a dobiva se kuhanjem kukaca u amonijaku ili natrij-karbonatu. Dobivena smjesa se nakon toga filtrira, a zatim se dodaje aluminijev sulfat.
Tamnocrveni ruževi i šminka koja obećava dugoročan učinak često uključuje kemijski spoj koji se naziva eozin. Prilikom nanošenja na usne, boja ruža se suptilno mijenja, reagira s kožom te se stvara lagana plava nijansa. Boja reagira s aminospojevima koji se nalaze u proteinima u koži, što pak rezultira tamnijom crvenom bojom prilikom nanošenja ruža na kožu. Ta reakcija također čini boju ruža dugotrajnijom. Ostali pigmenti i boje, koji čine svega pet posto sastava ruža, koriste se za dobivanje drugih nijansi.
Titanov dioksid, u obliku bijele smjese, vrlo je čest sastojak koji se dodaje ružu kako bi se razrijedila crvena boja te dobila ružičasta nijansa. Ostali spojevi mogu biti dodani u malim količinama kako bi ruž bio mirisan ili hidratantan. Na primjer, kapsaicin, spoj koji se nalazi u čiliju, može na kožu djelovati pomalo nadražujuće te usne mogu lagano oteći i nabubriti.
Različite vrste voska i ulja čine glavni dio sastava ruža, a upravo je vosak ključan za strukturu i oblik. Vrlo često se koristi i pčelinji vosak, a on se sastoji od 300 različitih kemijskih spojeva, no neke prirodnije verzije uključuju vosak koji se dobiva iz palme koja raste u Meksiku te lanolin, tvar koju inače luče žlijezde ovaca. Vosak koji se dobiva od lišća brazilske palme omogućuje postojanost ruža na suncu i visokim temperaturama. Vosak u ružu također povezuje ostale sastojke i određuje njegov sjaj.
Ulja, poput ricinusovog, čine oko 65 posto sastava ruža te ga omekšavaju i omogućavaju da klizi po usnama. Posljednjih nekoliko godina porasla je zabrinutost zbog tragova teških metala u ruževima. Jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu Berkeley pokazalo je da ruževi čak 32 brenda sadrže male količine olova, aluminija, kroma i mangana, a ti sastojci u organizam dospijevaju ako se pojede s usana, no te količine, prema riječima znanstvenika, nisu opasne za zdravlje.
Izvor: tportal.hr