Svjetski liječnici sve više upozoravaju na zabrinjavajući trend koji je proizašao iz marketinških trikova velikih prodavaonica.
Većina ljudi misli da su klasične verzije namirnica manje zdrave od onih “nemasnih”. No prava je istina da je light hrana dokazano štetna, primjerice, jogurti sa smanjenim udjelom masnoće debljaju više od punomasnih proizvoda.
Naime, light namirnicama često se dodaju šećeri i drugi aditivi kako bi se nadoknadio nedostatak masnoća, tvrde stručnjaci Gary Taubes i Peter Attia iz organizacije Nutrition Science Initiative. Upravo takva kombinacija dodataka uzrokuje otpornost na inzulin, što je osnova za debljinu, pa i za dijabetes.
Ovo se ne odnosi samo na light jogurte nego i na pića, žitarice, preljeve i namaze.
“Ako vidite proizvod na kojem piše ‘bez masnoća’, to neka vam bude veliko upozorenje i znak da takav proizvod treba izbjegavati. To je zapravo univerzalni kôd za poruku – izvadili smo masnoće, ali smo dodali puno šećera i aditiva”, tvrdi Attia.