5 stvari koje bi koloristi željeli da prestanete raditi nakon što izađete iz frizerskog salona
Izbjegavanjem ovih navika možete produžiti postojanost svoje boje i održati kosu jednako fantastičnom kao kada ste prvi put izašli iz salona. Zapam...
Prhko ili dizano tijesto, nadjev od jabuka, čokoladni preljev, karamela, sočne šljive – priprema slastica u Hrvatskoj nikad nije privlačila više sladokusaca nego danas. Što zbog utjecaja emisija u kojima se peku kolači, što zbog zvjezdanog statusa kojim se slastičari kite, uz sve veći broj gastroblogova koje vode entuzijasti, raste i interes za profesionalno usavršavanje u pripremi slastica.
Potvrđuju to i u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu, najstarijoj i najvećoj srednjoj školi u Hrvatskoj, koja je samo ove školske godine upisala 70-ak učenika koji će postati profesionalni slastičari.
“Učilište svoju 100-godišnju tradiciju baštini prema uzoru na bečke i praške strukovne škole i nositelj je razvoja što potvrđuju brojne generacije vrsnih ugostiteljskih i turističkih djelatnika koji su obrazovanje stjecali upravo u našoj školi. Njima se pridružuju i nove generacije slastičara u Hrvatskoj koji danas, zbog razvoja domaćeg turizma, imaju priliku raditi slastice koje su na svjetskoj razini, pri čemu značajnu ulogu ima upotreba hrvatskih proizvoda”, izjavio je Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu.
Izvrsnost Učilišta prepoznala je i vodeća hrvatska prehrambena tvrtka – Zvijezda.
“Zvijezda je vodeći proizvođač ulja te jedini proizvođač margarina i majoneze u Hrvatskoj, a svjesni da je učenicima za rad i učenje nužan pristup kvalitetnim domaćim proizvodima, prepoznali smo napore Učilišta u educiranju mladih naraštaja kao priliku i odgovornost da kao tržišni lider učenicima olakšamo pristup kvalitetnim domaćim proizvodima i potaknemo ih da i u svom profesionalnom radu biraju hrvatsko”, izjavila je Marina Knežević, direktorica marketinga i razvoja u Zvijezdi.
Suradnja dvoje 100-godišnjaka – Zvijezde i Ugostiteljsko-turističkog učilišta, koji su tradiciju potvrđenu kvalitetom uspješno uveli i u moderno doba, predstavljena je krajem listopada na smotri učenika i njihovih mentora (Aronija kup).
Osim Zvijezdinih proizvoda koje će učenici koristiti pri izradi kolača te savladavanju svih tajni pripreme prhkih tijesta i zamamnih krema tijekom praktične nastave, suradnja će se odvijati i kroz gostujuća predavanja Zvijezdinih tehnologa. Kurikulum predviđa i posjet učenika Zvijezdinom proizvodnom pogonu te edukaciju o razvoju, tehnologiji i proizvodnji masnoća koje su ključni sastojak za pripremu kolača.